Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

ΚΑΤΗΓΟΡΊΕΣ ΑΝΘΡΏΠΩΝ. Πόσες είναι;

 Οι Πατέρες αναφέρουν  τρεις βασικές κατηγορίες. 

1] Πρώτη είναι ο ΣΑΡΚΙΚΌΣ άνθρωπος και σαρκικός είναι αυτός είναι όλος σάρκα και ύλη, δηλαδή ταυτισμένος με ότι υλικό. Όλα είναι για τον εαυτό του και γύρω από αυτόν. Οι πρωτόπλαστοι πολύ νωρίς απέδειξαν ότι  ήταν υλιστές, διότι ενώ είχαν για απόλαυση όλα τα φρούτα του παραδείσου, δεν αναπαύονταν αν δεν δοκίμαζαν από το ένα δένδρο, που τους είχε απαγορεύσει ο Θεός να φάνε.  

Είναι υπηρέτης της σάρκας, αυτήν ακούει, αυτήν φροντίζει και για αυτήν δαπανά ότι έχει, αυτήν αγαπά, για αυτήν νοιάζεται, θυσιάζει ότι έχει έξω από αυτόν για την σάρκα κλπ. Όλη η ζωή του είναι στην υπηρεσία της σάρκας. Είναι προσκολλημένος στα πάθη της σάρκας, σε κάθε είδους ηδονή και απόλαυση. Έχει αποκτηνωθεί και δεν μπορεί να αισθανθεί ότι υπάρχουν και πνευματικές ομορφιές και απολαύσεις. Ο άνθρωπος χάριν της σάρκας και υποκριτής γίνεται, και ψεύτης,  και πονηρός, και απατεώνας, και επίορκος, και φονιάς,  και φιλάργυρος, και άπιστος, και τεμπέλης, και άνεργος, και βιαστής, η αγάπη του είναι επιλεκτική, δεν θυσιάζει τίποτε για τους άλλους, αποφεύγει να τους βοηθάει κλπ, διότι αγαπάει την σάρκα του και μόνο αυτήν. Αγαπάει τα χρήματα διότι βοηθάνε την σάρκα να έχει καλή υγεία, πολλές απολαύσεις κλπ. Αγαπάει την δόξα διότι ανεβάζουν κοινωνικά την σάρκα και το είναι, αυτής. Επίσης τα κτίσματα διότι φροντίζουν και προσφέρουν προστασία στη σάρκα. Κέντρο ζωής είναι η σάρκα του και τίποτε άλλο!!! Όλα για την σάρκα.

Ένας σαρκολάτρης αποφεύγει να στρατευτεί στον πόλεμο και προκειμένου να αποφύγει την ταλαιπωρία της σάρκας, γίνεται λιποτάκτης εις βάρος των άλλων. 

Μία γυναίκα που υπερ-φροντίζει τη σάρκα της, δεν θα φάει ποτέ ψάρι διότι  η μυρωδιά και τα μεγάλα νύχια της, πρώτα δεν αντέχει την μυρωδιά και δεύτερον δεν μπορεί να τα καθαρίσει λόγω των μεγάλων νυχιών. 

Ένας ηλικιωμένος [γέρος ή γριά] βάφει τα μαλλιά του -της από αγάπη προς την σάρκα. Μία ρυτίδα ή ένα σπυράκι στη σάρκα δεν το δέχεται, θέλει να το εξαφανίσει από αγάπη για την σάρκα κλπ. 

2] Δεύτερη κατηγορία είναι ο ψυχικός άνθρωπος .... .

Το κείμενο είναι συμπληρούμενο ... . 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου