Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

ΆΓΙΟΣ ΣΠΥΡΊΔΩΝ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ.

  Ο Άγιος Σπυρίδων Γεννήθηκε το 270 μετά Χριστόν με άγνωστη την ημέρα γέννησης, στο χωριό Άσκια της Αμμοχώστου της ΚΥΠΡΟΥ.

 Ήταν ποιμένας άλογων προβάτων. Αυτό διδάχτηκε από τον πατέρα του ο οποίος είχε κοπάδι προβάτων. Ο Άγιος ήταν από μικρό παιδί ενάρετο. Μεγαλώνοντας καλλιέργησε τη αρετή μέσα του. Έγινε οικογενειάρχης με χριστιανικές αρχές  και πρότυπο συζύγου και πατέρα. 

Αυτό το φαινόμενο η τοπική κοινωνία το διέκρινε και τον εξέλεξε κληρικό να ποιμάνει τώρα τα λογικά πρόβατα, της ενορίας, δηλαδή τους ανθρώπους χριστιανούς που ήταν λίγοι και μέσα σε ειδωλολάτρες. Ο Άγιος όπως αγαπούσε τα πρόβατα της στάνης αγάπησε και τα πρόβατα-ανθρώπους. 

 Αυτό το διέκρινε η τοπική ευρύτερη κοινωνία της Κύπρου και τον εξέλεξε δεύτερη φορά για ποιμένα της περιοχής. Από την εργασία του στην πίστη του Χριστού έλαβε ως μισθό πολλά χαρίσματα. Βλέπετε όποιος εργάζεται την καλή εργασία αμοίβεται, αλλά τι εργάζεται και τι αμοίβεται.  Σε ποιον εργάζεσαι και από ποιον αμοίβεσαι και τι μισθό παίρνεις. Ερεύνα λίγο φίλε.   

Εμείς σήμερα θα πρέπει να μιμηθούμε τον Άγιο. Πρώτα πρέπει να τον κατανοήσουμε λογικά, ηθικά, πνευματικά, θεωρητικά δηλαδή και μετά να περάσουμε στην πρακτική μίμηση. Σήμερα οι χριστιανοί ούτε νοητικά δεν μπορούμε να συλλάβουμε τον Άγιο Σπυρίδωνα, πόσο μάλλον πρακτικά να τον αντιγράψουμε και να τον μιμηθούμε. Ο Άγιος καλλιέργησε τον εαυτό του [την ψυχή του]   σαν καλός γεωργός και κτηνοτρόφος. Έκανε πάντα το καλό έργο, καλλιέργεια είναι εργασία καλή. Εργασία δεν είναι μόνο το 8ώρο κλπ. Εργασία είναι όλο το 24ωρο και η στάση και συμπεριφορά όπου και να βρίσκεσαι. Ψάξτο λίγο  φίλε μου και θα βρεις αυτό που πρέπει.

 Ήταν πρότυπο και παράδειγμα ενάρετου ανθρώπου, χριστιανού, συζύγου και πατέρα. Άνθρωπος,  Ενάρετος, Χριστιανός, σύζυγος, και Πατέρας, αυτά μας λένε κάτι μέσα μας; ή όχι; 

Πάμε τώρα στην κοινωνία. Είπαμε ότι η κοινωνία διέκρινε, αξιολόγησε  δηλαδή μέτρησε και ζύγιασε τον άνθρωπο, εργαζόμενο, σύζυγο, πατέρα χριστιανό και τον εξέλεξε-ψήφισε στο αξίωμα  του ποιμένα  ως άρχοντα της ενορίας, όπως ήταν δομημένος ο θεσμός τα χρόνια εκείνα. Η κοινότητα διάλεξε τον καλλίτερο. Σήμερα εμείς αν και αξιολογούμε και απορρίπτουμε πολλά πρόσωπα ως ακατάλληλα, δυστυχώς  τα εκλέγουμε σε θεσμικές θέσεις. Λέγεται από το λαό: ο κάθε ακατάλληλος στη πιο κατάλληλη θέση.

Ο Άγιος εργάστηκε υπεύθυνα, συνειδητά, σοβαρά,  στο καθήκον αφοσιωμένος, στην παρακαταθήκη της πίστεως εις Χριστόν που παρέλαβε ως κληρικός και απέδειξε ότι ήταν πρότυπο  στον ρόλο του  ποιμένα. Εμείς ο καθένας γνωρίζουμε τον ρόλο μας, ερχόμενοι εδώ στη γη; Αν δεν μάθουμε το ρόλο μας, αν δεν τον παίξουμε σωστά, η παράσταση της ζωής μας θα αποτύχει αδελφοί.

Η κοινότητα το πρόσεξε αυτό και τον ανέδειξε για δεύτερη φορά εκλεγμένο, και υπεύθυνο ως ποιμένα και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία της Αμμωχόστου της Κύπρου. Περισσότερη εργασία, περισσότερη ευθύνη, κούραση κλπ. Εν τούτοις και εδώ πρότυπο και καλό παράδειγμα να προσφέρει στα λογικά πρόβατα του Χριστού δηλαδή τους πιστούς και τους φίλους του Χριστού διά τους οποίους εσταυρώθη. Εμείς οι χριστιανοί και πρώτη και δεύτερη και τρίτη και τετάρτη φορά εκλέγουμε αντί-πρότυπα ως άρχοντες των όποιων θεσμών. Δηλαδή οι τότε άνθρωποι διέκριναν αξιολογούσαν διάλεγαν για τον καλό θεσμό τον κατάλληλο άνθρωπο και τον επιβράβευαν με το αξίωμα του άρχοντα και διοικητή του θεσμού. Σήμερα για την κατάλληλη πνευματική θέση επιλέγουμε-εκλέγουμε τον πιο ακατάλληλο άνθρωπο ως ηγέτη, αρχηγό, ποιμένα κλπ. Όλοι οι θεσμοί σε μεγάλα ποσοστά είναι ηθικοί και πνευματικοί, εμείς τους   καταστήσαμε   100% υλικούς. 

Αυτά τα λίγα για να προβληματιστούμε σήμερα εμείς οι δήθεν χριστιανοί. Αμήν. 12 Δεκεμβρίου 2023.  


α

α

α

α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου