Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

   Ο  Κοντός  στο ανάστημα, αρχιτελώνης  ΖΑΚΧΑΙΟΣ, με λίγα λόγια. 

   Εδώ στην Ελλάδα γνωρίζουμε για δύο βασικά ως  αναστήματα, 1 το σωματικό και 2 το πνευματικό, χωρίς εξειδικεύσεις κλπ.

   Με τη λέξη κοντός μπορούμε να αναφερθούμε σε ότι έχει ένα άλφα ύψος όπως: π,χ στον άνθρωπο, στα ζώα, στα φυτά κλπ. Δίπλα στο κοντό εκφραζόμαστε και με τη λέξη μικρό, λίγο, νάνο, κλπ ανά περιοχή.

   Η λέξη κοντός απέναντι στο ψηλός σημαίνει : ελλιπής, ολίγος, πολύ κάτω του κανονικού, ορίου, μέτρου κλπ. 

   Ο Ζακχαίος του Ευαγγελίου έχει έλλειμμα του αναστήματος ως άνθρωπος. Ο Ζακχαίος, το κοντό δηλαδή, το έφερνε μάλλον βαρέως στη ζωή του. Ήταν μειονέκτημα, όπως όταν ένας άνθρωπος είναι πάρα πολύ αχαμνός - κοκαλιάρης ή ένας πολύ παχύς. 

   Το έλλειμμα αυτό του ύψους θα το μεταφέρουμε [στο πνευματικό ανάστημα, δεν είναι δύσκολο] στην πίστη, στην αγάπη, στην σοβαρότητα, στην συμπεριφορά, στην φιλοξενία, στην φιλία, στην κοινωνικότητα, στην ελεημοσύνη, στην ηρεμία, στην ειλικρίνεια, στην εργατικότητα, στην ειρήνη, στην συνεργασία, στην υπομονή, στην ανοχή, στην ηθικότητα, στις αισθήσεις κλπ, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν είμαστε κοντοί ή ψηλοί και πόσο. 

   Γενικά στην Αρετή και τις κοινωνικές αξίες.

   Γνωρίζουμε ότι υπάρχει όριο στο κάθε τι στη ζωή μας, όπως πχ στην διατροφή, [πάνω από το όριο υπάρχει η παχυσαρκία που είναι βλαπτική, μέχρι σωματικού θανάτου, και κάτω από το όριο υπάρχει η αχάμια-υπερβολικό αδυνάτισμα, και αυτό βλαπτικό για την σωματική υγεία,  άλλου είδους έλλειψη, ή πρόσθεση,  βλάπτει την ψυχολογία] και γενικά σε όλες τις εκφράσεις στην καθημερινότητα. Σε όλα υπάρχει το συν  + και το πλην -. Πέρα από το όριο αποκλείεσαι σε όποια συμμετοχή,  πχ σε κάποιους αθλητικούς αγώνες. Ο αθλητής φροντίζει και επιδιώκει να είναι πάνω από το όριο όσο περισσότερο. Βέβαια υπάρχουν πολλά όρια και στο σώμα και στις αισθήσεις και στην ψυχολογία και στη εργασία κλπ. 

   Γενική διαπίστωση με απλή διάγνωση, σήμερα είμαστε πάρα πολύ κοντοί πνευματικά.

   Πάμε παρακάτω.  Έχουμε ανάστημα συμπεριφοράς; έχουμε ανάστημα ήθους;. έχουμε ανάστημα σκέψεως;. έχουμε ανάστημα διάκρισης;. έχουμε ανάστημα επιλογής και αποφάσεως;. έχουμε ανάστημα ταπείνωσης;.  έχουμε ανάστημα μετανοίας ;. έχουμε ανάστημα ομολογίας ;.  έχουμε ανάστημα α-φιλαργυρίας ; κλπ. 

    Ο Ζακχαίος είχε την τόλμη για να ανέβη στη συκομουριά. Πάνω σε μία πίστα ο καθένας μπορεί και ανεβαίνει με ευκολία. Σε μία Συκο-Μουριά ελάχιστοι θα το τολμήσουν.  

   Σε αυτή την απόφαση τον βοήθησε το άλλο ανάστημα το πνευματικό, [το οποίο λείπει από πολλούς ορθοδόξους] το νοητικό, το σκεπτικιστικό, το ψυχικό, το μυστικό και αόρατο, που μόνο ΕΝΑΣ [ο Θεός] το βλέπει. Μπράβο στον σωματικά κοντό, αλλά πολύ ψηλό στην ψυχή Ζακχαίο. Με τόσα που υποσχέθηκε να αποζημιώσει, έμεινε χρεωμένος για όλη του την ζωή, και  έπρεπε τώρα να δουλεύει για να ξεχρεωθεί. Αμήν.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου