Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

ΔΙΆ ΤΗΝ ΝΗΣΤΕΊΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΏΝ. ολίγα.

 Νη και Εσθίω = δεν τρώγω.  Άλλος το ερμηνεύει δεν τρώγω καθόλου, άλλος το ερμηνεύει δεν τρώγω κάποια κατηγορία φαγώσιμων ζωϊκών ειδών, κάποιες ημέρες. Δεν υποτιμάμε κανένα διατροφικό προϊόν, αλλά  τηρούμε ένα πρόγραμμα που θα είναι καλό και για την σωματική υγεία καθώς και για την ψυχή μας.

Η νηστεία  είναι ωφέλιμη και για το σώμα και για το πνεύμα -ψυχή. Είναι παιδαγωγικό πρόγραμμα που ανεβάζει τον πιστό στην αρετή της Εγκράτειας ή συγκράτησης  και του ελέγχου στο τι, πόσο, πότε, και πως, τρώγουμε και τι πίνουμε, σε ότι αφορά τα πόσιμα και τα βρώσιμα αγαθά.  Σκοπόν έχει να βοηθήσει τον χριστιανό να απαλλαχτεί από τα πάθη του. Η Πατερική γραμματεία αναφέρει πάρα πολλά για τον διπλό σκοπό της νηστείας που αφορά και το σώμα και την ψυχή. Τα μέλη του σώματος δεν έχουν την πλήρη ελευθερία  να λειτουργούν και να εκφράζονται όπως θέλουν αλλά όπως πρέπει και όπως είναι ορισμένο από την Ιερή Γραφή. Τα μέλη από τα πολλά που έχει το σώμα είναι: το στομάχι, η κοιλιά, [θα τρώγει αλόγιαστα; όχι βέβαια] η γλώσσα με την λαλιά [θα μιλάει άπρεπα; και βέβαια όχι] η γεύση, [θα τρώγει συνεχώς γλυκίσματα, λιχουδιές κλπ, αλόγιστα; όχι βέβαια] ακόμη τα χέρια [θα απλώνουν και θα κάνουν χρήση όποιο αντικείμενο; γνωρίζεις αυτό που λέγει ο λαός: δεν μου κόβονταν το χέρι;] το κάθε μέλος του ανθρώπου έχουν δικό του πρόγραμμα λειτουργίας, επίσης τα πόδια, [θα οδηγούν όλο τον άνθρωπο εκεί που αυτά επιλέγουν; και πάλι όχι] η όρασις, [πρέπει να καταβροχθίζει αυτή από μόνη της ότι είναι αρεστό σε εικόνες; και εδώ λέμε όχι]  η ακοή, το ίδιο] η όσφρηση [επίσης] κλπ, όλα τα μέλη είναι σε ισόβια διατεταγμένη αποστολή. Σε κάθε επιθυμία των αισθήσεων τα μέλη του σώματος δεν πρέπει να κάνουν υπακοή, αν πρώτα δεν το επιτρέψει ο ηγεμόνας ΝΟΥΣ. Στο σώμα του ανθρώπου  πρέπει να λειτουργεί πρόγραμμα δημοκρατικό θα το λέγαμε, δηλαδή πρέπει όλα τα μέλη να συνέρχονται και να συμφωνούν, υπό τον ηγεμόνα ΝΟΥΝ, και όχι το ένα μέλος να λειτουργεί και να εκφράζεται από μόνο του  με αποτέλεσμα να βλάπτονται τα άλλα μέλη και τελικά να καταστρέφουν όλο τον άνθρωπο. Στον  νόμο της νηστείας ο άνθρωπος μπορεί να κάνει κάποιους ελιγμούς λόγω ασθενείας του σώματος προς καιρόν και πάλι να επανέρχεται στο βασικό πρόγραμμα διατροφής. Η ασθένεια αιχμαλώτισε ένα μέλος του σώματος και αρρώστησε. Τότε όλα τα άλλα μέλη συστρατεύονται στο να βοηθήσουν το ένα άρρωστο μέλος προκειμένου να γίνει υγιές όπως τα άλλα. Στο υπόλοιπο σώμα δεν υπάρχουν παραχωρήσεις και λοιπές ελευθερίες και επιλογές. Τα άλλα μέλη δεν έχουν το προνόμιο αυτό.  Δεν πρέπει να αρρωστήσουν ή να υποκρίνονται τον άρρωστο και τα άλλα μέλη επειδή αρρώστησε ένα μέλος. 

   Ο Θεός όρισε νηστεία στους πρώτους ανθρώπους με την εντολή να φάγουν από όλα του παραδείσου, αλλά από ένα να μην φάγουν, ούτε να πλησιάσουν, ούτε στον ίσκιο του να καθίσουν. Στην έρημο του Σινά  οι άνθρωποι νήστεψαν διότι μόνο μάνα έτρωγαν και τίποτε άλλο. Διά να λάβουν τον νόμο νήστεψαν.  Ο προφήτης Ηλίας 3 φορές έφαγε και τις υπόλοιπες ημέρες της πορείας του νήστεψε. Ο Ιωάννης ο πρόδρομος έτρωγε άκρες των φυτών και μέλι σε όλη του τη ζωή. Ο Ιησούς νήστεψε 40 ημέρες μετά την Βάπτισή του. Τέλειος  και γνήσιος φίλος του Χριστού είναι εκείνος που νηστεύει ψυχοσωματικά. 

   Τετάρτη και Παρασκευή νηστεύουν οι χριστιανοί, διά την Προδοσία και την Σταύρωση του Κυρίου.  Ο μοναχισμός νηστεύει και την Δευτέρα, πρέπει να κάνουν κάτι περισσότερο από ότι κάνουν οι άνθρωποι μέσα στον κόσμο.

 

   Νηστεύουν οι χριστιανοί την Μεγάλη Τεσσαρακοστή 6 εβδομάδες και συν την Μεγάλη εβδομάδα, = 7 εβδομάδες σύνολο. 

   Νηστεύουν την νηστεία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου όσες ημέρες απομένουν από την εορτή των Αγίων Πάντων έως την εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου 29 Ιουνίου.

Παρατήρηση:Μετά την αλλαγή του ημερολογίου το 1924 δημιουργήθηκε πρόβλημα στην νηστεία των Αποστόλων. Μπορεί η εορτή των Αποστόλων  29 Ιουνίου να εορταστεί  4 και 5 ημέρες πριν την Κυριακή των Αγίων Πάντων, οπότε υπάρχουν μηδέν ημέρες νηστείας, δηλαδή έχει καταργηθεί η νηστεία αυτή όταν το Πάσχα είναι όψιμο. Κάποιες χρονιές υπάρχει κατάργηση της νηστείας αυτής.

   Νηστεύουν οι χριστιανοί την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου διά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

   Νηστεύουν οι χριστιανοί και την νηστεία των Χριστουγέννων 40 ημέρες από 15 Νοεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου διά την Γέννηση του Χριστού. 

   Βλέπε Κανόνες των Πατέρων και των Συνόδων για περισσότερη γνώση: 

Αποστολικές Διαταγές. 

Ο 64 και 69 Αποστολικός κανόνας. 

Ο 15 κανόνας  Πέτρου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας. 

Ο 1 κανόνας Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας. 

Ο 49 και ο 50 κανόνας της Συνόδου της Λαοδικείας. 

Ο 29, 52, 55, και 89 κανόνας της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου. 

Ο 48 κανόνας της Καρθαγένης Συνόδου. 

Ο 18 κανόνας της Γάγγρας Συνόδου.

Συνεχίζουμε συμπληρώνοντας το περί νηστείας .......... . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου