Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Προς οικοδομήν. Ρωμαίους κεφ, ΙΕ' στίχος 2.

    Από την επιστολή προς Ρωμαίους κεφάλαιο ΙΕ' στίχος 2 του Παύλου θα πάρουμε μόνο την λέξη  οικοδομή. Γνωρίζουμε ότι, οικοδομή [στα γρήγορα θα λέγαμε] σημαίνει, οίκος και δόμηση. 

   Οίκος = οικία, κατοικία = μία, πολυκατοικία = πολλές κατοικίες. Ο άνθρωπος σήμερα είναι σαν πολυκατοικία. 

   Δόμηση σημαίνει: κατασκευή, ανέγερση, κτίσιμο, έλεγχος, διαλογή, επιλογή, διαχωρισμός, προσπάθεια, παρακολούθηση, παρατήρηση, τακτική αξιολόγηση εποπτεία, κλπ. Ο Θεός έτσι δημιούργησε τον κόσμο. Ότι δημιουργούσε το παρατηρούσε και το χαρακτήριζε καλό λίαν και προχωρούσε μέχρι που τελείωσε την δημιουργία κόσμου και ανθρώπου. Τα δημιούργησε όλα με την προβλεπόμενη σειρά και όχι ανάποδα όπως δημιουργούμε πολλές δημιουργίες εμείς οι άνθρωποι.  

   Η όποια δόμηση υπόκειται σε Αρχές. Εμείς θα θέλαμε τον άνθρωπο με περισσότερα μάτια, χέρια, πόδια κλπ, μέλη του σώματος. Αυτό θα ήταν Άναρχο=αναρχικό=χωρίς Αρχές. Σκέψου για λίγο πως, Αν όλη η φυσική βλάστηση αυξάνονταν συνεχώς σε ύψος πως θα ήταν η φύση; Αν το μπόι σου αυξάνονταν συνεχώς πως θα ήσουνα στα 80 χρόνια; Αν τα θαλάσσια  και αυτά αυξανότανε σε όγκο θα χωρούσαν σήμερα στην θάλασσα; 

   Ο Θεός έθεσε Αρχή και πορεία ζωής ξεχωριστά για το κάθε είδος το οποίο τηρεί τις Αρχές της κατασκευής του. Τρία Αν σου ανέφερα, εσύ σκέψου, είναι πολλά περισσότερα. Ένα δένδρο φυτεύεις, όμως θέλει και αυτό οικο-δόμηση. 

   Ο άνθρωπος μετά την γέννησή του χρειάζεται και αυτός οικο-δόμηση και σωματική-υλική, μα και πνευματική δόμηση. Οίκο και κατοικία του Αγίου Πνεύματος ονομάζει το σώμα του ανθρώπου η Γραφή. Όλα κτίζονται με σχέδιο, πρόγραμμα και σειρά, έτσι και ο άνθρωπος. 

   Μία οικοδομή και πολυώροφη μάλιστα αν τα υλικά μεταφέρονται όχι με σειρά στους ορόφους, νομίζω σκέπτεσαι τι θα γίνει.  Θα τελειώσει ποτέ το χτίσιμο; Αν δεν έχει το πρώτο και τον τελευταίο λόγο ο μηχανικός ή αρχιτέκτονας.  Έχει μέσα στο Νου του όλο το κτίσμα ανά πάσα στιγμή και σε όποια ερώτηση απαντά. Στον άνθρωπο οι όροφοι είναι τα μέλη του σώματος. Φύλακες και συνεργάτες είναι οι αισθήσεις. 

   Ο Νους μας είναι ο μηχανικός στον καθένα μας. Βρίσκεται διά βίου σε όλα τα μέλη του ανθρώπου, εποπτεύει κατευθύνει, δίνει γνώμες, εντολές διαταγές κλπ, για το καλό κτίσιμο, την καλή ανάπτυξη και συντήρηση του σώματος.  

   Τα μέλη συνδέονται το κάθε ένα ταυτόχρονα, με όλα τα άλλα. Μέλη μάλλον μέρη της ψυχής είναι οι εντολές του Θεού, των Αποστόλων, και των Πατέρων, που πρέπει να τις δεχτούμε ως Αρχές καλής οικοδόμησης του εαυτού μας ο καθένας. 

   Διά να κατορθώσεις αυτό το να έχει η κατοικία σου σε κάθε όροφο νερό, θέρμανση και ρεύμα, σαν συγκοινωνούντα δοχεία, έτσι και τα μέλη του σώματος και της ψυχής έχουν την συγκοινωνία τους, αλλιώς είναι κουτιά το ένα πάνω στο άλλο και θα τα πάρει ο αέρας και θα πέσουν. 

   Και η ψυχή σου πρέπει να συγκοινωνεί με το Άγιο Πνεύμα την δωρεά χάρη του Θεού. Μην ξεχωρίζεις τις συμβουλές του Αρχιτέκτονα Θεού διότι θα κτίσεις λάθος, στραβά, ανάποδα κλπ, τον εαυτό σου που κάποτε θα τον ψάχνεις και δεν θα τον βρίσκεις όπως, πολλοί το ομολογούν αυτό. Έχω χάσει τον εαυτό μου, ψάχνω και δεν τον βρίσκω, εγώ είμαι αυτός; πως την έπαθα δεν κατάλαβα, όχι δεν ήμουνα εγώ λέγουν άλλοι κλπ.

   Αδελφέ, έχεις σχέδιο οικοδόμησης του εαυτού σου; πως τον οικοδόμησες έως σήμερα; μήπως χρειάζεσαι μικρο διορθώσεις; ανακαίνιση; ακόμη και κατεδάφιση αν χρειάζεσαι  μην διστάζεις. Θα κτίσεις την νέα οικοδομή και θα συν-κατοικήσεις μαζί με τον Θεό, δεν υπάρχει μεγαλύτερο, ανώτερο, ωραιότερο, και παντοτινό αγαθό. Ποιο; το να έχεις το Χριστό μέσα σου. Μάλλον το σωστό είναι, εσύ να είσαι μέσα στο Θεό, γιατί εσύ χωράς μέσα σε Εκείνον, ο Θεός όμως δεν χωρά μέσα σε εσένα; και μάλιστα τον αμαρτωλό, και μάλλον τον α-μετανόητο.  Αλήθεια λέγω. ΑΜΗΝ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου