Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Η ΟΙΚΟΔΌΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΎ ΜΑΣ.

 Θ' ΚΥΡΙΑΚΉ ΜΑΤΘΑΊΟΥ. 12  ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2024 ημέρα Κυριακή.

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΌ ΑΝΆΓΝΩΣΜΑ,  Α' Κορινθίους κεφάλαιο Γ' στίχος 9 - 17.

10 . . . . . .  έκαστος δε βλεπέτω πως εποικοδομεί, 11 . . . . . .  12  ει δε τις εποικοδομεί επί το θεμέλιον τούτον [με] χρυσόν, άργυρον, λίθους τιμίους, [ή εποικοδομεί με] ξύλα, χόρτον, καλάμην, 13 εκάστου το έργον φανερόν γενήσεται, η γαρ ημέρα δηλώσει, ότι εν πυρί αποκαλύπτεται, και εκάστου το έργον οποίον έστι το πυρ δοκιμάσει.

   Ο κάθε ένας ας προσέξει τι υλικά θα δαπανήσει στο χτίσιμο της οικοδομής του. Θα δαπανήσει ακριβά υλικά πέτρες πελεκητές, μάρμαρα λαξευμένα, αγκωνάρια σε γωνίες, σε πόρτες και παράθυρα κλπ, ή φτηνά, δηλαδή σκέτο χώμα, ξύλα, καλάμια, σκέτα χορτάρια κλπ φρύγανα και πλαστικά θα λέγαμε σήμερα.

   Τον θεμέλιο λίθο τον έχει βάλλει ο Ιησούς εμείς αναλαμβάνουμε την συνέχεια και την υποχρέωση να οικοδομήσουμε, όχι το σπίτι μας αλλά τον εαυτό μας, την ψυχή μας. Εάν όμως ο άνθρωπος ο χριστιανός, κτίζει επάνω στο θεμέλιο αυτό [του Ιησού] με ακριβά και πολύτιμα υλικά που τα ονομάζει, χρυσό, άργυρο, και πολύτιμους λίθους, ή κτίζει με ξύλα, άχυρα καλάμια και λοιπά χορταρένια ή πλαστικά. Έτσι το κάθε κτίσιμο θα φανερωθεί αν είναι γεροκτισμένο και αντοχής, [όπως αλλού λέγει η Γραφή θα κτίσουμε πάνω στην πέτρα ή την άμμο] θα φανεί όταν δοκιμαστεί από νερό, και από φωτιά, και από αέρα. Θα έλθει η κρίση του Θεού εκείνη την ημέρα, θα το δοκιμάσει, και θα γίνει φανερό, το κτίσιμο του καθενός. 

   Μία απλή παρατήρηση αν έχουμε νου, θα ιδούμε ότι οι πρόγονοι δεν έκτιζαν στο ρέμα, ούτε στον κάμπο, ούτε κάτω από την γη, ούτε σε ζερβό προσανατολισμό, που δεν έχει ήλιο όλη την ημέρα,  αλλά σε ψηλώματα τα χωριά τους, για ασφάλεια ως προς το  νερό το βασικό. Τι παθαίνει η Αμερική με τα ξύλινα και τα λυόμενα σπίτια; τι έπαθε η Ελλάδα που γέμισε τους κάμπους και τα μπαζωμένα ρέματα  με σπίτια; Επίσης με τα σπίτια που είναι μέσα στο δάσος; Όσα κτίζονται δίπλα στην θάλασσα τι τα περιμένει; Και  τα αρχαία χρόνια πολλά κτίσματα σήμερα τα καλύπτει η θάλασσα.

   Σε ότι αφορά την βιολογική οικοδόμηση ενός παιδιού μας προβαίνουμε σε ακριβές δαπάνες και καλώς κάνουμε και προσέχουμε για την ανάπτυξή του. Την πνευματική  οικοδόμηση του παιδιού μας την προσέχουμε; Επίσης την πνευματική ανάπτυξη και οικοδόμηση του ενήλικα, δηλαδή του εαυτού μας την προσέχουμε; Κτίζουμε με αρετές και ηθικές αξίες τον εαυτό μας [δηλαδή με ακριβά πνευματικά υλικά] ή με πρόχειρα, επιπόλαια, της μόδας, της συνήθειας, του κόσμου κλπ, δηλαδή με εγωισμό, με θυμό, με αχαριστία, με βλασφημίες, με πορνεία, με απάτη, με κλοπή, με υποκρισία, με πιοτό, με τσιγάρο, με ξενύχτια,  με κοσμικότητα,  με αδιαφορία ως προς τον προορισμό μας, τις υποχρεώσεις, τις ευθύνες,  τους ρόλους που αναλάβαμε ή μας τους ανέθεσε η ζωή,  στο επάγγελμα, στην συζυγία, στην πατρότητα, στην μητρότητα, είμαστε παράδειγμα προς μίμηση κλπ.  

   Μήπως πρέπει να φτιάξουμε μνημεία αρνητικών αρετών θα λέγαμε, προς αποφυγή; όπως για παράδειγμα μία μπουκάλα πιοτό 20 μέτρα, ή ένα τσιγάρο 30 μέτρα κλπ, ανάλογα, μήπως και ωφεληθούν κάποιοι, ή έστω να είναι μελλοντική απόδειξη που οδηγεί στην καταστροφή. 

   Ποία κτίσματα φίλοι μου παραμένουν και ποία κτίσματα εξαφανίζονται; Όσα μάλλον αντέχουν στις δοκιμασίες του χρόνου, τα υπόλοιπα χάνονται διά παντός. 

   Έτσι θα πάθουμε και εμείς αδελφοί. Πολλοί θα ανθέξουν την δοκιμασία της φωτιάς, [που θα τα φέρει όλα στο φως] της κρίσεως, οι δε υπόλοιποι θα καούν σαν τα χορτάρια.

   Το κείμενο επιδέχεται συμπλήρωση για διόρθωση και βελτίωση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου