Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Η ΟΙΚΟΔΌΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΎ ΜΑΣ.

 Θ' ΚΥΡΙΑΚΉ ΜΑΤΘΑΊΟΥ. 12  ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2024 ημέρα Κυριακή.

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΌ ΑΝΆΓΝΩΣΜΑ,  Α' Κορινθίους κεφάλαιο Γ' στίχος 9 - 17.

10 . . . . . .  έκαστος δε βλεπέτω πως εποικοδομεί, 11 . . . . . .  12  ει δε τις εποικοδομεί επί το θεμέλιον τούτον [με] χρυσόν, άργυρον, λίθους τιμίους, [ή εποικοδομεί με] ξύλα, χόρτον, καλάμην, 13 εκάστου το έργον φανερόν γενήσεται, η γαρ ημέρα δηλώσει, ότι εν πυρί αποκαλύπτεται, και εκάστου το έργον οποίον έστι το πυρ δοκιμάσει.

   Ο κάθε ένας ας προσέξει τι υλικά θα δαπανήσει στο χτίσιμο της οικοδομής του. Θα δαπανήσει ακριβά υλικά πέτρες πελεκητές, μάρμαρα λαξευμένα, αγκωνάρια σε γωνίες, σε πόρτες και παράθυρα κλπ, ή φτηνά, δηλαδή σκέτο χώμα, ξύλα, καλάμια, σκέτα χορτάρια κλπ φρύγανα και πλαστικά θα λέγαμε σήμερα.

   Τον θεμέλιο λίθο τον έχει βάλλει ο Ιησούς εμείς αναλαμβάνουμε την συνέχεια και την υποχρέωση να οικοδομήσουμε, όχι το σπίτι μας αλλά τον εαυτό μας, την ψυχή μας. Εάν όμως ο άνθρωπος ο χριστιανός, κτίζει επάνω στο θεμέλιο αυτό [του Ιησού] με ακριβά και πολύτιμα υλικά που τα ονομάζει, χρυσό, άργυρο, και πολύτιμους λίθους, ή κτίζει με ξύλα, άχυρα καλάμια και λοιπά χορταρένια ή πλαστικά. Έτσι το κάθε κτίσιμο θα φανερωθεί αν είναι γεροκτισμένο και αντοχής, [όπως αλλού λέγει η Γραφή θα κτίσουμε πάνω στην πέτρα ή την άμμο] θα φανεί όταν δοκιμαστεί από νερό, και από φωτιά, και από αέρα. Θα έλθει η κρίση του Θεού εκείνη την ημέρα, θα το δοκιμάσει, και θα γίνει φανερό, το κτίσιμο του καθενός. 

   Μία απλή παρατήρηση αν έχουμε νου, θα ιδούμε ότι οι πρόγονοι δεν έκτιζαν στο ρέμα, ούτε στον κάμπο, ούτε κάτω από την γη, ούτε σε ζερβό προσανατολισμό, που δεν έχει ήλιο όλη την ημέρα,  αλλά σε ψηλώματα τα χωριά τους, για ασφάλεια ως προς το  νερό το βασικό. Τι παθαίνει η Αμερική με τα ξύλινα και τα λυόμενα σπίτια; τι έπαθε η Ελλάδα που γέμισε τους κάμπους και τα μπαζωμένα ρέματα  με σπίτια; Επίσης με τα σπίτια που είναι μέσα στο δάσος; Όσα κτίζονται δίπλα στην θάλασσα τι τα περιμένει; Και  τα αρχαία χρόνια πολλά κτίσματα σήμερα τα καλύπτει η θάλασσα.

   Σε ότι αφορά την βιολογική οικοδόμηση ενός παιδιού μας προβαίνουμε σε ακριβές δαπάνες και καλώς κάνουμε και προσέχουμε για την ανάπτυξή του. Την πνευματική  οικοδόμηση του παιδιού μας την προσέχουμε; Επίσης την πνευματική ανάπτυξη και οικοδόμηση του ενήλικα, δηλαδή του εαυτού μας την προσέχουμε; Κτίζουμε με αρετές και ηθικές αξίες τον εαυτό μας [δηλαδή με ακριβά πνευματικά υλικά] ή με πρόχειρα, επιπόλαια, της μόδας, της συνήθειας, του κόσμου κλπ, δηλαδή με εγωισμό, με θυμό, με αχαριστία, με βλασφημίες, με πορνεία, με απάτη, με κλοπή, με υποκρισία, με πιοτό, με τσιγάρο, με ξενύχτια,  με κοσμικότητα,  με αδιαφορία ως προς τον προορισμό μας, τις υποχρεώσεις, τις ευθύνες,  τους ρόλους που αναλάβαμε ή μας τους ανέθεσε η ζωή,  στο επάγγελμα, στην συζυγία, στην πατρότητα, στην μητρότητα, είμαστε παράδειγμα προς μίμηση κλπ.  

   Μήπως πρέπει να φτιάξουμε μνημεία αρνητικών αρετών θα λέγαμε, προς αποφυγή; όπως για παράδειγμα μία μπουκάλα πιοτό 20 μέτρα, ή ένα τσιγάρο 30 μέτρα κλπ, ανάλογα, μήπως και ωφεληθούν κάποιοι, ή έστω να είναι μελλοντική απόδειξη που οδηγεί στην καταστροφή. 

   Ποία κτίσματα φίλοι μου παραμένουν και ποία κτίσματα εξαφανίζονται; Όσα μάλλον αντέχουν στις δοκιμασίες του χρόνου, τα υπόλοιπα χάνονται διά παντός. 

   Έτσι θα πάθουμε και εμείς αδελφοί. Πολλοί θα ανθέξουν την δοκιμασία της φωτιάς, [που θα τα φέρει όλα στο φως] της κρίσεως, οι δε υπόλοιποι θα καούν σαν τα χορτάρια.

   Το κείμενο επιδέχεται συμπλήρωση για διόρθωση και βελτίωση.

 

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

ΈΧΕΜΕ ΠΑΡΗΤΗΜΈΝΟΝ. ΛΟΥΚΑ κεφ, ΙΔ' στ, 16-24.

   Διαχρονικό και σύγχρονο και πάντα παροντικό και μάλλον μελλοντικό στην αντίχριστη και Χριστομάχα εποχή που ήλθε, καθώς και  σε κάθε εποχή είναι  διαδοχική και ίδια η απάντηση των καλεσμένων [ψυχών μας] στον δείπνο του Θεού. 

   Μακάριοι θα είναι όσοι  αξιωθούν να απολαύσουν τα πνευματικά αγαθά του δείπνου της ουρανίου Βασιλείας του Θεού. Μήπως οι Ιουδαίοι που πιστεύουν ότι αυτοί είναι οι κληρονόμοι του Αβραάμ; Μήπως οι Χριστιανοί θα την απολαύσουν τονίζοντας μόνο την αγάπη του Θεού αγνοώντας την δικαιοσύνη; Μήπως οι Μουσουλμάνοι; Ο Κύριος γνωρίζει. Όλοι επικαλούνται ότι αυτοί έχουν όλο το μερίδιο απόλαυσης των αγαθών του Θεού. Ο δείπνος είναι πνευματικών αγαθών και όχι υλικών. Τα υλικά δείπνα είναι μόνο στην γη. Τα πνευματικά δείπνα είναι μόνο στον ουρανό. Σε δείπνο καλεί όλους μας ο Θεός. Σε δείπνο απολαύσεων καλεί όλους μας και ο Σατανάς. Ο Θεός στον ουρανό, ο δε Σατανάς  εδώ στην γη. 

   Κάλεσε σε δείπνο το Ιουδαϊκόν έθνος.  Εκείνο απέρριψε το κάλεσμα. Αργότερα κάλεσε τα ειδωλολατρικά έθνη του τότε  κόσμου. Όταν ήλθε ο καιρός υπενθύμισε τελικά [την ώρα του δείπνου] εκ νέου τους καλεσμένους. 


   Πρώτον καλεί - κάλεσε τους Ιουδαίους.

   Δεύτερον καλεί - κάλεσε τους τότε εθνικούς ειδωλολάτρες.

   Τρίτον κάλεσε - καλεί τον κάθε άνθρωπο που βρίσκεται πάνω στη γη, θα τον καλεί έως και λίγο πριν έλθει να κρίνει ζωντανούς και κεκοιμημένους. 

   Κάλεσε ας πούμε επιλεκτικά αρκετά πρόσωπα.   Έπειτα καλεί άρχοντες και αρχομένους, πλουσίους και πτωχούς, υγιέστατους και ασθενείς, κοντινούς και μακρινούς, ξένους και συγγενείς, δικαίους και αδίκους, όλους τους απογόνους του ανθρώπινου είδους, και παρά ταύτα ακόμη υπήρχε και θα υπάρχει χώρος και για άλλους καλεσμένους, αν υποτεθεί ότι, όποτε και να γίνει στο μέλλον το δείπνο για κάθε ψυχή θα υπάρχει ακόμη χώρος.  

   Οι καλεσμένοι στον δείπνο  στο δεύτερο [της τελευταίας στιγμής] κάλεσμα - πρόσκληση παρουσιάζονται 3 κατηγορίες καλεσμένων που απάντησαν έτσι : 

   Αγρόν αγόρασα είπεν ο πρώτος και θα πορευθώ να  να εξετάσω για τα παραπέρα, γιαυτό  εμένα, έχεμε παρητημένον, μην με περιμένεις δεν έρχομαι. 

   Ο δεύτερος είπε: εγώ έχω πάρει γυναίκα και διά τούτο δεν θα έλθω, έχεμε παρητημένον. 

   Ο δε τρίτος είπε: εγώ αγόρασα  5 ζευγάρια βόδια=10, και θα πάω να τα δοκιμάσω, έδωκα τόσα χρήματα, δεν με αφορά ο δείπνος, για τούτο έχεμε παρητημένον.  Υπήρχαν βεβαίως και  καλεσμένοι που προσήλθαν στον δείπνο. 

   Ο υπεύθυνος των καλεσμένων ενημέρωσε τον Κύριο του δείπνου ότι υπήρχαν πολλές απόχες - παραιτήσεις για διάφορους λόγους. Αυτές οι παραιτήσεις ήταν προσβολή διά τον κύριο του δείπνου και είπε στο υπεύθυνο επί των καλεσμάτων. Είχαν και έχουν οι άνθρωποι την ελεύθερη επιλογή και την απόφαση  και να συμμετετάσχουν ή  και να  αρνηθούν την μετοχή στο δείπνο αξιοποιώντας την ελευθερία επιλογής και το αυτεξούσιο ανάλογα ο καθένας. 

   Επί των καλεσμάτων υπεύθυνος πρώτος ήταν ο Ιησούς, μετά οι Απόστολοι και μετά η Εκκλησία με τους Διακόνους της κληρικούς ανά τους αιώνες που ακολουθούν.

   Έξελθε εις τας πλατείας της πόλεως του λέγει και φέρε εδώ πτωχούς, αναπήρους, τυφλούς και άλλους να έλθουν στο δείπνο μου.  Έγινε Κύριε όπως διέταξες για δεύτερη φορά αλλά υπάρχει ακόμη κενός χώρος και για άλλους. 

   Τότε τρέξε πάλι [για τρίτη φορά] σε όλα τα σοκάκια και στα κτήματα και κάλεσε οδοιπόρους, άστεγους, και λοιπούς,  και φέρτους όλους εδώ για να γεμίσει το σπίτι μου. Έτσι και έγινε.

   Σήμερα που έχουμε χιλιάδες επαγγελμάτων, πτωχών, ασθενών, αστέγων, παράλυτων κλπ,  όλοι αυτοί οι άνθρωποι τα ίδια  θα έλεγαν και τα ίδια λέγουν:  έχεμε παρητημένον ως καλεσμένον, ή έχεμε παρητημένην ως καλεσμένη, ή έχε μας παρητημένους, ως καλεσμένους κλπ, ή ως άτομα, ή ως οικογένεια, ή ως έθνος. Δηλαδή έχουμε παραιτήσεις ατομικές, οικογενειακές και εθνικές. 

   Δεν μας αφορά ο αφορά ο δείπνος, δεν μας ενδιαφέρει αυτό το γεγονός, πράγμα που καταργεί την διατήρηση της υπακοής, ταπείνωσης, και συμφωνίας στην κοινωνικότητα που εμφανίζει την διαφωνία, την άλλη γνώμη, άποψη, επιθυμία, επιλογή, δικαίωμα κλπ. Δηλαδή αυτό που θέλει ο Διάβολος. Δειπνούν οι χριστιανοί στο καφενείο με την τράπουλα αργολογώντας κλπ, στην καφετέρια, στο μπαρ, στο καζίνο, στην θάλασσα, στην ταβέρνα με το κρασί και άλλα ποτά, στα πανηγύρια με τις ορχήστρες και τους χορούς, στα διάφορα ραντεβού, ταξίδια και διακοπές, στο ποδόσφαιρο, στο θέαμα διαφόρων αθλημάτων, στα καλλιτεχνικά φεστιβάλ, στην τηλεόραση, στις κλοπές, στις απάτες, στις λέσχες, στα δείπνα σαρκικών απολαύσεων και οργίων, και όπου φανταστεί ο νους σου αδελφέ.

   Ολίγα παραδείγματα για κατανόηση. 

    Μας καλεί ο Θεός με τις εντολές του να συμμετέχουμε σε ότι καλό, το λέμε γενικά, ενώ εμείς διαφωνούμε, σαν να λέμε: έχεμε παρητημένον. 

   Η συνείδηση καλεί τον έμπορα να συμμετέχει στο εμπόριο ως ορίζει ο ηθικός νόμος, διαφωνεί ο άνθρωπος διότι είναι κλέφτης και λέγει: έχεμε παρητημένον, διότι εφαρμόζει δικό του νόμο. 

   Ο παιδαγωγός προτρέπει τον παιδαγωγούμενο σε νέα αγωγή, [όχι του Θεού] πράγμα που διαφωνεί, λέγοντας: έχεμε παρητημένον διότι διαφωνεί με τη αγωγή του Θεού. 

   Στην εμφάνιση ενδυματολογικά ο σύγχρονος άνθρωπος λέγει: έχεμε παρητημένον [νη] διότι αν έλθω θα παρουσιαστώ όπως εγώ θέλω. Με την ασέβεια παραιτείσαι από τον σεβασμό. Η γλώσσα με την βλάσφημία, την αισχρολογία, την αργολογία κλπ, παραιτείται από  την προσεχή κλπ.

   Καλεί η Εκκλησία τον χριστιανό για συμμετοχή, αλλά ο χριστιανός δεν θέλει να  μετέχει και με την δικαιολογία, είμαι κουρασμένος, έχω άλλη δουλειά, δεν μου αρέσει, κάνει κρύο, δεν θέλω, κανόνισα να πάω κάπου σήμερα, διακοπές, θάλασσα, φίλους, φιλενάδες, παίρνω αυξημένο ημερομίσθιο την Κυριακή,  και με διάφορες άλλες δικαιολογίες λένε: έχεμε παρητημένον [νη]. Αρνούμαστε την συμμετοχή.

  Μας καλεί η οικογένεια στην τράπεζα τα δε τέκνα λένε: δεν θέλω, δεν πεινάω, δεν μου αρέσει, θα φάω έξω, πάλι το ίδιο; κλπ, έτσι με αυτό λένε: έχεμε παρητημένον [νη]. Αρνούμαστε την συμμετοχή.

   Καλούμαστε να έχουμε καλή, σοβαρή, σεμνή, χριστιανική κλπ, συμπεριφορά στην καθημερινότητα και επειδή φτιάξαμε δική μας συμπεριφορά, τι λέγουμε: έχεμε παρητημένον [νη].

   Μας καλεί στην Νηστεία το ίδιο, πάλι νηστεία, δεν μπορώ, δεν αντέχω, είμαι αδιάθετος κλπ, άρα λέμε : έχεμε παρητημένον [νη]. Αρνούμαστε την συμμετοχή.

   Μας καλεί στην εγκράτεια το ίδιο. Είμαι άνδρας τώρα, είμαι γυναίκα, έχω γνώμη, το σώμα δικό μου είναι, αυτά είναι ξεπερασμένα κλπ, άρα τι λέτε εσείς οι νέοι, έχεμε παρητημένον [νη]. Αρνείστε τη συμμετοχή στον δείπνο.

   Μας καλεί  στο δείπνο της αγάπης  και στην φιλοξενία, εμείς το ίδιο.  Αρνούμαστε την συμμετοχή.

   Στην φιλανθρωπία το ίδιο, πολλές φορές και σε ανάλογες περιπτώσεις υπάρχει ιδιοτέλεια. Αρνούμαστε την συμμετοχή, ή είναι επιλεκτική η συμμετοχή με δικούς μας όρους.

   Όλα τα παραπάνω μας καλούν προκειμένου να συμμετάσχουμε αύριο στο μέλλον και να γευτούμε τα πνευματικά αγαθά της Βασιλείας του Θεού. Πολλοί από εμάς Αρνούμεθα την συμμετοχή.  

   Μας καλεί οι κοινωνία μέσω των θεσμών για συμμετοχή στα κοινά, και οι πολίτες δεν συμμετέχουν, είναι σαν να λέγουν: έχεμε παρητημένον [νη]. Αρνούνται την συμμετοχή. 

   Όλα αδελφέ θα ελεγχθούν από τον Θεόν και θα βρεθείς [ούτε αγνοούμενος ούτε διεγραμμένος αλλά] καταχωρημένος, ή συμμετέχων ή παρητημένος [νη]. 

   Μας αρέσει δεν μας αρέσει αδελφοί έτσι έχουν τα πράγματα, ο λαός λέγει: όπως στρώσεις θα κοιμηθής, ή δίκαια πράγματα, γιατί παραπονούμεθα;

   Εσύ αδελφέ μήπως στο κάλεσμα αυτό λέγεις, ή έχεις πει με το τρόπο σου: έχεμε παρητημένον; ή έχεμε παρητημένη; Ψάξε να βρεις πόσες παραιτήσεις σε καλέσματα μέχρι σήμερα έχεις υπογράψει: παρητημένος.

 

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Προς οικοδομήν. Ρωμαίους κεφ, ΙΕ' στίχος 2.

    Από την επιστολή προς Ρωμαίους κεφάλαιο ΙΕ' στίχος 2 του Παύλου θα πάρουμε μόνο την λέξη  οικοδομή. Γνωρίζουμε ότι, οικοδομή [στα γρήγορα θα λέγαμε] σημαίνει, οίκος και δόμηση. 

   Οίκος = οικία, κατοικία = μία, πολυκατοικία = πολλές κατοικίες. Ο άνθρωπος σήμερα είναι σαν πολυκατοικία. 

   Δόμηση σημαίνει: κατασκευή, ανέγερση, κτίσιμο, έλεγχος, διαλογή, επιλογή, διαχωρισμός, προσπάθεια, παρακολούθηση, παρατήρηση, τακτική αξιολόγηση εποπτεία, κλπ. Ο Θεός έτσι δημιούργησε τον κόσμο. Ότι δημιουργούσε το παρατηρούσε και το χαρακτήριζε καλό λίαν και προχωρούσε μέχρι που τελείωσε την δημιουργία κόσμου και ανθρώπου. Τα δημιούργησε όλα με την προβλεπόμενη σειρά και όχι ανάποδα όπως δημιουργούμε πολλές δημιουργίες εμείς οι άνθρωποι.  

   Η όποια δόμηση υπόκειται σε Αρχές. Εμείς θα θέλαμε τον άνθρωπο με περισσότερα μάτια, χέρια, πόδια κλπ, μέλη του σώματος. Αυτό θα ήταν Άναρχο=αναρχικό=χωρίς Αρχές. Σκέψου για λίγο πως, Αν όλη η φυσική βλάστηση αυξάνονταν συνεχώς σε ύψος πως θα ήταν η φύση; Αν το μπόι σου αυξάνονταν συνεχώς πως θα ήσουνα στα 80 χρόνια; Αν τα θαλάσσια  και αυτά αυξανότανε σε όγκο θα χωρούσαν σήμερα στην θάλασσα; 

   Ο Θεός έθεσε Αρχή και πορεία ζωής ξεχωριστά για το κάθε είδος το οποίο τηρεί τις Αρχές της κατασκευής του. Τρία Αν σου ανέφερα, εσύ σκέψου, είναι πολλά περισσότερα. Ένα δένδρο φυτεύεις, όμως θέλει και αυτό οικο-δόμηση. 

   Ο άνθρωπος μετά την γέννησή του χρειάζεται και αυτός οικο-δόμηση και σωματική-υλική, μα και πνευματική δόμηση. Οίκο και κατοικία του Αγίου Πνεύματος ονομάζει το σώμα του ανθρώπου η Γραφή. Όλα κτίζονται με σχέδιο, πρόγραμμα και σειρά, έτσι και ο άνθρωπος. 

   Μία οικοδομή και πολυώροφη μάλιστα αν τα υλικά μεταφέρονται όχι με σειρά στους ορόφους, νομίζω σκέπτεσαι τι θα γίνει.  Θα τελειώσει ποτέ το χτίσιμο; Αν δεν έχει το πρώτο και τον τελευταίο λόγο ο μηχανικός ή αρχιτέκτονας.  Έχει μέσα στο Νου του όλο το κτίσμα ανά πάσα στιγμή και σε όποια ερώτηση απαντά. Στον άνθρωπο οι όροφοι είναι τα μέλη του σώματος. Φύλακες και συνεργάτες είναι οι αισθήσεις. 

   Ο Νους μας είναι ο μηχανικός στον καθένα μας. Βρίσκεται διά βίου σε όλα τα μέλη του ανθρώπου, εποπτεύει κατευθύνει, δίνει γνώμες, εντολές διαταγές κλπ, για το καλό κτίσιμο, την καλή ανάπτυξη και συντήρηση του σώματος.  

   Τα μέλη συνδέονται το κάθε ένα ταυτόχρονα, με όλα τα άλλα. Μέλη μάλλον μέρη της ψυχής είναι οι εντολές του Θεού, των Αποστόλων, και των Πατέρων, που πρέπει να τις δεχτούμε ως Αρχές καλής οικοδόμησης του εαυτού μας ο καθένας. 

   Διά να κατορθώσεις αυτό το να έχει η κατοικία σου σε κάθε όροφο νερό, θέρμανση και ρεύμα, σαν συγκοινωνούντα δοχεία, έτσι και τα μέλη του σώματος και της ψυχής έχουν την συγκοινωνία τους, αλλιώς είναι κουτιά το ένα πάνω στο άλλο και θα τα πάρει ο αέρας και θα πέσουν. 

   Και η ψυχή σου πρέπει να συγκοινωνεί με το Άγιο Πνεύμα την δωρεά χάρη του Θεού. Μην ξεχωρίζεις τις συμβουλές του Αρχιτέκτονα Θεού διότι θα κτίσεις λάθος, στραβά, ανάποδα κλπ, τον εαυτό σου που κάποτε θα τον ψάχνεις και δεν θα τον βρίσκεις όπως, πολλοί το ομολογούν αυτό. Έχω χάσει τον εαυτό μου, ψάχνω και δεν τον βρίσκω, εγώ είμαι αυτός; πως την έπαθα δεν κατάλαβα, όχι δεν ήμουνα εγώ λέγουν άλλοι κλπ.

   Αδελφέ, έχεις σχέδιο οικοδόμησης του εαυτού σου; πως τον οικοδόμησες έως σήμερα; μήπως χρειάζεσαι μικρο διορθώσεις; ανακαίνιση; ακόμη και κατεδάφιση αν χρειάζεσαι  μην διστάζεις. Θα κτίσεις την νέα οικοδομή και θα συν-κατοικήσεις μαζί με τον Θεό, δεν υπάρχει μεγαλύτερο, ανώτερο, ωραιότερο, και παντοτινό αγαθό. Ποιο; το να έχεις το Χριστό μέσα σου. Μάλλον το σωστό είναι, εσύ να είσαι μέσα στο Θεό, γιατί εσύ χωράς μέσα σε Εκείνον, ο Θεός όμως δεν χωρά μέσα σε εσένα; και μάλιστα τον αμαρτωλό, και μάλλον τον α-μετανόητο.  Αλήθεια λέγω. ΑΜΗΝ.


Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Z ' ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ. μη εαυτοίς αρέσκειν, έκαστος ημων τω πλησίον αρεσκέτω εις το αγαθόν προς οικοδομήν. Ρωμ, ΙΕ' 1,2.

    Να μην πράττωμεν εκείνα, που αρέσουν εις τον εαυτό μας. Ο καθένας από εμάς ας γίνεται αρεστός εις τον πλησίον του, διά να συντελή εις [το δικό του καλό]  και να  οικοδομεί [και τον πλησίον του] εις την αρετήν. 

  Μία απλή, εύκολη συνταγή και φθηνή μέθοδος του Αποστόλου Παύλου προκειμένου να ανακαινίσουμε τον σύγχρονο, αλλά τόσο παλιωμένο και φθαρμένο από αρετές άνθρωπο. 

   Η διάγνωση είναι του Παύλου καθώς και η συνταγή, φτάνει ο κάθε χριστιανός να τη πάρει στα σοβαρά και όχι στα αστεία διότι περί αυτού πρόκειται.  Την χριστιανική πίστη οι χριστιανοί την έχουν τοποθετήσει σε κάποιο μουσείο το οποίο έχει τουρίστες επισκέπτες και καθόλου ή ολίγους επισκέπτες από καρδίας. 

   Δωρεάν η συνταγή, δωρεάν τα φάρμακα, δωρεάν και η αποκατάσταση όποιας αναπηρίας. Ο άνθρωπος έχει μέσα του το αρεστόν ή την αυταρέσκεια, τον αυτοέπαινο, την αυτοβράβευση, αυτοπροβολή κλπ. Αυτό δεν ωφελεί τον άνθρωπο διότι, τον εγκλωβίζει στον εαυτό του, τον απομονώνει και τον απομακρύνει από τον πλησίον του, άρα και από τον Θεό. 

   Το αποτέλεσμα αυτό είναι και αντικοινωνικό που καταστρέφει την κοινωνικότητα και τις σχέσεις ζωής των ανθρώπων. Τελικά απομακρύνει τον άνθρωπο από άνθρωπο και τον άνθρωπο από τον Θεό. Δεν βλέπετε σήμερα πόσο μονωμένος=μόνος   από τους ανθρώπους είναι ο σύγχρονος άνθρωπος; ας συνυπάρχει με χιλιάδες ανθρώπους, εν τούτοις αισθάνεται μόνος και ζητά την λύση του προβλήματος στα ψυχοφάρμακα κλπ, ηρεμιστικά και ναρκωτικά και ποτά με διαδοχικές κατεδαφίσεις, φτάνοντας στην άρνηση του δώρου της ζωής, που δωρεάν παρέχει ο Θεός.

   Κάνεις κάτι καλό ας πούμε, αλλά μόνο για εσένα, αυτό όμως δεν σου λέει τίποτε, δεν σε γεμίζει, δεν σε ολοκληρώνει, δεν  σου είναι ευχάριστο διότι, παραμένει μέσα σου, δεν προεκτείνεται πιο πέρα προς τον πλησίον και να φτάσει στο Θεό. 

   Επειδή θα επιδράσει επί του πλησίον σου, και επί του Θεού σου, θα πρέπει να είναι πιο προσεγμένο πιο τελειωμένο και ολοκληρωμένο. Διά τούτο λέγει ο Παύλος ότι ο καθένας να φροντίζει πως να αρέσει στον πλησίον του και όχι στον εαυτό του. Πόσο μάλλον περισσότερο και παραπάνω θα προσέξει διά εκείνο που θα αρέσει στο Θεό. 

   Έτσι σε πολλές συμπεριφορές προς τον εαυτό μας δεν τις προσέχουμε, όταν πρόκειται η συμπεριφορά μας να έχει παραλήπτη τον πλησίον μας, είδατε πόσο προσεκτικοί έστω στην καθημερινότητα είμαστε;

    Όταν πρόκειται η όποια συμπεριφορά μας να έχει παραλήπτη το Θεό, εκεί για πολλές ημέρες ετοιμαζόμαστε και δοκιμές και πρόβες κάνουμε, και νηστείες και αγρυπνίες, και δοκιμασίες κλπ. Θα προσέχεις πρώτα πως θα αρέσεις στον πλησίον σου, διότι τον θεωρείς εικόνα του Θεού, σαν κάτι ανώτερο από εσένα, και θα φανερώνεις ότι τον εκτιμάς τον σέβεσαι κλπ.  Τότε και εκείνος από την μεριά του θα παρακινηθεί προς εσένα σκεπτικά, αξιολογικά κλπ, ώστε να σου προσφέρει και εκείνος κάτι το ανάλογο προς εσένα κλπ. Εκεί παρατηρείς και βλέπεις ότι εισπράττεις κάτι το ανταλλάξιμο, την ανταπόδοση, που φέρνει την ισορροπία και ωφελούνται πολλοί στις ανθρώπινες καθημερινές σχέσεις κοινωνίας. Είναι αυτό που λέμε αλληλοεκτίμηση, αλληλοταπείνωση, αλληλοστήριξη, αλληλοσυμπλήρωση, αλληλοκατανόηση, η καλλίτερα αλληλοπεριχώρηση. Υπάρχουν και άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους  που τους κάνουν τα θελήματα. Τότε είσαι υπό δοκιμασία, και πρέπει η συμπεριφορά σου να είναι διακριτική κατά φυσικό τρόπο και όχι πνευματικό.  

   Αρχή μας θα είναι ότι κάνουμε να αρέσει όχι στον εαυτό μας, αλλά στον πρώτα στον πλησίον μας και δεύτερα στον Θεό μας. Οι Μάρτυρες νέοι άνθρωποι άνδρες και γυναίκες, δεν έκαναν υπακοή στο δικό τους θέλημα και ότι  ήταν σε αυτούς αρεστό, θα ήθελαν βέβαια να ζήσουν και να μην μαρτυρήσουν, υποτίμησαν το αρεστό θέλημα του εαυτού τους και το αρνήθηκαν,  και αφέθηκαν στο αγαθό θέλημα του Θεού. 

   Στο Πάτερ ημών λέμε: γενηθήτω το θέλημά σου, και όχι το θέλημά μου. Εμείς οι χριστιανοί ποιανού θέλημα πράττουμε; του πλησίον μας, μάλλον όχι, του Θεού βεβαίως και όχι, αλλά του εαυτού μας. 

  Το συμπέρασμα σήμερα είναι, ότι επιθυμούμε, σκεπτόμαστε επιδιώκουμε κλπ, να ικανοποιήσουμε μόνο το δικό μας θέλημα. Το δικό μας όμως θέλημα δεν είναι αγαθόν από μεριάς του Θεού. Το δικό μας θέλημα δεν οικοδομεί δεν ανακαινίζει τον άνθρωπο, ούτε την κτίση, ούτε ευτυχία και σωτηρία μπορούμε να αναμένουμε και το καθιστούμε άπιαστο όνειρο, αν δεν αρνηθούμε το θέλημα του εαυτού μας. ΑΜΗΝ.

 

Η' ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ.

   Παρακαλώ δε υμάς, αδελφοί, διά του ονόματος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ίνα το αυτό λέγητε πάντες, και μη η εν υμίν σχίσματα, ήτε δε κατηρτισμένοι εν τω αυτώ νοί και εν τη αυτή γνώμη.  Α' Κορινθίους,  Α' κεφ, στίχος 10. 

  Λέγει ο Παύλος: Σας παρακαλώ αδέλφια μου χριστιανοί εσείς  που είστε κάτοικοι της Κορίνθου, διά το [στο] όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού [που εκείνος σταυρώθηκε για εμάς όλους και κανείς άλλος] στα περί της πίστεως τα οποία  σας δίδαξα, [εγώ αυτόν άκουσα, και ότι άκουσα από εκείνον, αυτά και σας μεταφέρω]να μην υπάρχουν μεταξύ σας διαφορετικές σκέψεις, ιδέες, απόψεις, επιθυμίες και γνώμες που δημιουργούν και φέρνουν αντιπαλότητες, απομάκρυνση και έχθρα και διαιρέσεις μεταξύ σας κλπ, αλλά να είστε ενωμένοι όλοι με το ίδιο φρόνημα [εγώ τα ίδια είπα σε όλους εσάς] στην πίστη, και να έχετε την ίδια ακοή, την ίδια γνώμη, τις ίδιες επιλογές, και τις ίδιες αποφάσεις, ώστε να πορεύεστε όλοι μαζί σαν ένας, και όχι χωριστά ο ένας από τον άλλον. 

   Εμείς οι ορθόδοξοι και αποτειχισμένοι κληρικοί και λαϊκοί ΕΝΑ Χριστό, ΕΝΑ Κύριο έχουμε, ΜΙΑ πίστη, ΜΙΑ Εκκλησία, ΈΝΑ Ευαγγέλιο διαβάζουμε, στην ίδια διάλεκτο-γλώσσα, τα ίδια λόγια λέγει σε όλους μας, εμείς όμως ακούμε διαφορετικά, άλλα ο ένας, άλλα ο άλλος. Στην Πεντηκοστή άκουγαν τα ίδια σε 18 περίπου γλώσσες-διαλέκτους και συμφωνούσαν. Εμείς σε μία γλώσσα-διάλεκτο διαβάζουμε και ακούμε, αλλά από την άλλη πολλές γνώμες, διαιρέσεις  κλπ. Μοναδικό ιστορικό φαινόμενο. 

   Ο Παύλος τα ίδια γράφει προς όλους, γραπτά και προφορικά, άρα πρέπει να έχουμε την ίδια σκέψη, τον ίδιο πόθο, την ίδια γνώμη, την ίδια επιλογή να έχουμε και την ίδια απόφαση να παίρνουμε και τον ίδιο δρόμο να πορευόμαστε. Και όμως εμείς ο κάθε ένας ακολουθεί το δικό του δρόμο. 

   Επαληθεύσαμε τον φόβο του Αποστόλου Παύλου αδελφοί μου χριστιανοί. ΑΜΗΝ.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ Γ' 11 στίχος.

 Ό ΈΧΩΝ ΔΎΟ ΧΙΤΏΝΑΣ ΜΕΤΑΔΌΤΩ ΤΏ ΜΉ ΈΧΟΝΤΙ, ΚΑΊ Ό ΈΧΩΝ ΒΡΏΜΑΤΑ ΟΜΟΊΩΣ ΠΟΙΕΊΤΩ.

   Αρκετοί υποψήφιοι προφήτες λέγουν: θα γίνει πόλεμος, πάρτε τρόφιμα κλπ για να μην πεινάσετε. Οι ολιγόπιστοι πιστεύουν αυτά τα λεγόμενα, φοβούνται, τρομάζουν και πανικοβάλλονται, αγοράζοντας διάφορα τρόφιμα και φάρμακα κλπ, τα οποία αποθηκεύουν. 

   Με την τακτική αυτή σε έναν πόλεμο θα έχουν αυτάρκεια σε τρόφιμα. Θα έχουν; πιο απλά, θα έχουν ηλεκτρικό; θα έχουν αυτοκίνητο; θα έχουν καύσιμα; θα έχουν το σπίτι; θα έχουν νερό;  θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε φαρμακείο;  σε σουπερμάρκετ; θα είναι εύκολη η πρόσβαση σε όποιο νοσηλευτικό ίδρυμα; θα έχουν τον άνδρα ή κάποιο από τα παιδιά τους οι γονείς; ή θα τα επιστρατεύσουν; ή θα έχουμε επίταξη επί παντός κλπ. Θα μπορείς να τρώγεις από τα αποθηκευμένα που θα έχεις; και για πόσες ημέρες;  Αν το παρατηρήσει ο μετανάστης γείτονας; Αν ο αδελφός σου δεν έχει αποθηκεύσει θα του δόσεις; θα τα μοιραστείς με τον γείτονά σου; θα δόσεις από τα κρυμμένα-αποθηκευμένα [δεν λέγω κλεμμένα]  αν κάποιος σου ζητήσει; κλπ. Θα δόσεις σε κάποιον εμπερίστατο και κακοπαθούντα κλπ, αδελφό ένα κρεβάτι να κοιμηθεί στο σπίτι σου; και ότι άλλο έχει ανάγκη; 40 χρόνια πορεία στο Σινά ο Θεός έριχνε το μάνα, κλπ,  όσο και ότι άλλο  χρειάζονταν οι άνθρωποι και καθόλου παραπάνω, τον Προφήτη Ηλία του πήγαινε φαγητό ο κόρακας, τα πετεινά του ουρανού τα ταΐζει, εσένα χριστιανέ θα σε αφήσει ο φίλος Χριστός; μήπως εσύ δεν είσαι φίλος του; Ο Κύριος φιλεί τους φίλους του καθώς το έχει δηλώσει με απόδειξη και έχει υπογράψει με το αίμα του. Εσύ αν είσαι φίλος του έχεις απόδειξη φιλίας; Το αποθηκευμένο μάνα στο Σινά για την επόμενη ημέρα σκουλήκιαζε, οι δικές σου κονσέρβες, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, κλπ είδη διατροφής δεν θα χαλάσουν; είσαι σίγουρος θα ζεις να τα απολαύσεις αν ο πόλεμος γίνει μετά από αρκετά χρόνια, θα είσαι στη ζωή; θα έχεις την οικονομική άνεση να τα αντικαθιστάς σε κάθε λήξη; και να τα ανανεώνεις; Βλέπεις σε τι παγίδα έχουν πιαστεί όσοι ακούνε αυτούς τους ψευδοπροφήτες; Την δική τους απιστία έστω ολιγοπιστία ακολουθείς και εσύ; Είσαι χριστιανός; είσαι ορθόδοξος; είσαι φίλος  του Χριστού; Απάντησε μόνος σου τι είσαι. 

α

α

α

α

α

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Η ΕΛΛΆΣ ΕΊΝΑΙ ΚΡΆΤΟΣ ΕΛΛΕΎΘΕΡΟ; ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΎΒΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΊ;

    ΌΛΟΣ Ο ΚΌΣΜΟΣ ΤΑ ΈΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΤΟΥΣ ΈΛΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΌ και τον ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΌ.

   Όταν αναφερόμαστε στις δύο αυτές αξίες  τονίζουμε [ειδικά και γενικά] την Αρετή με την οποία εκφράζεται και ο Ελληνισμός και ο χριστιανισμός. Το κάτι άλλο είναι πλαστό, νοθευμένο, μολυσμένο κλπ.

   Μέσα σε 3 χιλιάδες χρόνια οι λαοί τρέχουν να βρούνε κάτι καλλίτερο. 

   Σε όλη τη γη υπάρχουν και θάλασσες και βουνά και στεριές και πλούτος και βλάστηση για να υπάρχει αυτάρκεια αγαθών ζήση η ανθρωπότητα. 

   Δυστυχώς  ιστορικά παρατηρούμε ότι και από τα 4 σημεία του ορίζοντα και στόχο την ΕΛΛΆΔΑ είναι στραμμένος όλος ο κόσμος. ΕΛΛΑΔΑ εννοούμε ειδικά και γενικά. Ειδικά είναι ο γνωστός γεωγραφικός χώρος, Γενικά είναι ο πολιτισμός της που ξαπλώθηκε στην Ευρώπη και όχι μόνο. Η ΕΛΛΑΔΑ αλώθηκε 1 από Δυτικά, 2 από Ανατολικά, 3 από Βορά και στα χρόνια ετούτα 4 από Νότο. Τόσο αχάριστος είναι ο άνθρωπος; Μάλλον.

   Η θάλασσα είναι παντού η ίδια, με αλμυρό νερό και κύματα, τα βουνά τα ίδια, με πέτρες χώμα και δένδρα, ο άνεμος [ζεστός ή κρύος] παντού ο ίδιος, ο ήλιος και αυτός ένας είναι και ο ίδιος, τα δένδρα και τα χορτάρια στη φύση, παντού πράσινα είναι και ίδιο χρώμα έχουν, τα λουλούδια και οι μυρωδιές ίδιες, οι άνθρωποι άνδρες ή γυναίκες παντού με δύο πόδια και δύο χέρια είναι και ίδιοι  κλπ. 

   Η απορία και το ερώτημα είναι: Τι στο καλό έχει η ΕΛΛΆΔΑ περισσότερο από τα άλλα γεωγραφικά μέρη του κόσμου; 

Θα συνεχίσουμε. Περιμένουμε και την γνώμη σας.

ΔΙΆ ΤΗΝ ΝΗΣΤΕΊΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΏΝ. ολίγα.

 Νη και Εσθίω = δεν τρώγω.  Άλλος το ερμηνεύει δεν τρώγω καθόλου, άλλος το ερμηνεύει δεν τρώγω κάποια κατηγορία φαγώσιμων ζωϊκών ειδών, κάποιες ημέρες. Δεν υποτιμάμε κανένα διατροφικό προϊόν, αλλά  τηρούμε ένα πρόγραμμα που θα είναι καλό και για την σωματική υγεία καθώς και για την ψυχή μας.

Η νηστεία  είναι ωφέλιμη και για το σώμα και για το πνεύμα -ψυχή. Είναι παιδαγωγικό πρόγραμμα που ανεβάζει τον πιστό στην αρετή της Εγκράτειας ή συγκράτησης  και του ελέγχου στο τι, πόσο, πότε, και πως, τρώγουμε και τι πίνουμε, σε ότι αφορά τα πόσιμα και τα βρώσιμα αγαθά.  Σκοπόν έχει να βοηθήσει τον χριστιανό να απαλλαχτεί από τα πάθη του. Η Πατερική γραμματεία αναφέρει πάρα πολλά για τον διπλό σκοπό της νηστείας που αφορά και το σώμα και την ψυχή. Τα μέλη του σώματος δεν έχουν την πλήρη ελευθερία  να λειτουργούν και να εκφράζονται όπως θέλουν αλλά όπως πρέπει και όπως είναι ορισμένο από την Ιερή Γραφή. Τα μέλη από τα πολλά που έχει το σώμα είναι: το στομάχι, η κοιλιά, [θα τρώγει αλόγιαστα; όχι βέβαια] η γλώσσα με την λαλιά [θα μιλάει άπρεπα; και βέβαια όχι] η γεύση, [θα τρώγει συνεχώς γλυκίσματα, λιχουδιές κλπ, αλόγιστα; όχι βέβαια] ακόμη τα χέρια [θα απλώνουν και θα κάνουν χρήση όποιο αντικείμενο; γνωρίζεις αυτό που λέγει ο λαός: δεν μου κόβονταν το χέρι;] το κάθε μέλος του ανθρώπου έχουν δικό του πρόγραμμα λειτουργίας, επίσης τα πόδια, [θα οδηγούν όλο τον άνθρωπο εκεί που αυτά επιλέγουν; και πάλι όχι] η όρασις, [πρέπει να καταβροχθίζει αυτή από μόνη της ότι είναι αρεστό σε εικόνες; και εδώ λέμε όχι]  η ακοή, το ίδιο] η όσφρηση [επίσης] κλπ, όλα τα μέλη είναι σε ισόβια διατεταγμένη αποστολή. Σε κάθε επιθυμία των αισθήσεων τα μέλη του σώματος δεν πρέπει να κάνουν υπακοή, αν πρώτα δεν το επιτρέψει ο ηγεμόνας ΝΟΥΣ. Στο σώμα του ανθρώπου  πρέπει να λειτουργεί πρόγραμμα δημοκρατικό θα το λέγαμε, δηλαδή πρέπει όλα τα μέλη να συνέρχονται και να συμφωνούν, υπό τον ηγεμόνα ΝΟΥΝ, και όχι το ένα μέλος να λειτουργεί και να εκφράζεται από μόνο του  με αποτέλεσμα να βλάπτονται τα άλλα μέλη και τελικά να καταστρέφουν όλο τον άνθρωπο. Στον  νόμο της νηστείας ο άνθρωπος μπορεί να κάνει κάποιους ελιγμούς λόγω ασθενείας του σώματος προς καιρόν και πάλι να επανέρχεται στο βασικό πρόγραμμα διατροφής. Η ασθένεια αιχμαλώτισε ένα μέλος του σώματος και αρρώστησε. Τότε όλα τα άλλα μέλη συστρατεύονται στο να βοηθήσουν το ένα άρρωστο μέλος προκειμένου να γίνει υγιές όπως τα άλλα. Στο υπόλοιπο σώμα δεν υπάρχουν παραχωρήσεις και λοιπές ελευθερίες και επιλογές. Τα άλλα μέλη δεν έχουν το προνόμιο αυτό.  Δεν πρέπει να αρρωστήσουν ή να υποκρίνονται τον άρρωστο και τα άλλα μέλη επειδή αρρώστησε ένα μέλος. 

   Ο Θεός όρισε νηστεία στους πρώτους ανθρώπους με την εντολή να φάγουν από όλα του παραδείσου, αλλά από ένα να μην φάγουν, ούτε να πλησιάσουν, ούτε στον ίσκιο του να καθίσουν. Στην έρημο του Σινά  οι άνθρωποι νήστεψαν διότι μόνο μάνα έτρωγαν και τίποτε άλλο. Διά να λάβουν τον νόμο νήστεψαν.  Ο προφήτης Ηλίας 3 φορές έφαγε και τις υπόλοιπες ημέρες της πορείας του νήστεψε. Ο Ιωάννης ο πρόδρομος έτρωγε άκρες των φυτών και μέλι σε όλη του τη ζωή. Ο Ιησούς νήστεψε 40 ημέρες μετά την Βάπτισή του. Τέλειος  και γνήσιος φίλος του Χριστού είναι εκείνος που νηστεύει ψυχοσωματικά. 

   Τετάρτη και Παρασκευή νηστεύουν οι χριστιανοί, διά την Προδοσία και την Σταύρωση του Κυρίου.  Ο μοναχισμός νηστεύει και την Δευτέρα, πρέπει να κάνουν κάτι περισσότερο από ότι κάνουν οι άνθρωποι μέσα στον κόσμο.

 

   Νηστεύουν οι χριστιανοί την Μεγάλη Τεσσαρακοστή 6 εβδομάδες και συν την Μεγάλη εβδομάδα, = 7 εβδομάδες σύνολο. 

   Νηστεύουν την νηστεία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου όσες ημέρες απομένουν από την εορτή των Αγίων Πάντων έως την εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου 29 Ιουνίου.

Παρατήρηση:Μετά την αλλαγή του ημερολογίου το 1924 δημιουργήθηκε πρόβλημα στην νηστεία των Αποστόλων. Μπορεί η εορτή των Αποστόλων  29 Ιουνίου να εορταστεί  4 και 5 ημέρες πριν την Κυριακή των Αγίων Πάντων, οπότε υπάρχουν μηδέν ημέρες νηστείας, δηλαδή έχει καταργηθεί η νηστεία αυτή όταν το Πάσχα είναι όψιμο. Κάποιες χρονιές υπάρχει κατάργηση της νηστείας αυτής.

   Νηστεύουν οι χριστιανοί την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου διά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

   Νηστεύουν οι χριστιανοί και την νηστεία των Χριστουγέννων 40 ημέρες από 15 Νοεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου διά την Γέννηση του Χριστού. 

   Βλέπε Κανόνες των Πατέρων και των Συνόδων για περισσότερη γνώση: 

Αποστολικές Διαταγές. 

Ο 64 και 69 Αποστολικός κανόνας. 

Ο 15 κανόνας  Πέτρου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας. 

Ο 1 κανόνας Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας. 

Ο 49 και ο 50 κανόνας της Συνόδου της Λαοδικείας. 

Ο 29, 52, 55, και 89 κανόνας της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου. 

Ο 48 κανόνας της Καρθαγένης Συνόδου. 

Ο 18 κανόνας της Γάγγρας Συνόδου.

Συνεχίζουμε συμπληρώνοντας το περί νηστείας .......... . 

Η Ε Λ Λ Α Σ ΈΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΝ;

    Η διάγνωση και διαπίστωση και ομολογία της πλειοψηφίας των Ελλήνων είναι ότι το ονομαζόμενο δημοκρατικό  πολίτευμα πάσχει; είναι ασθενικό; είναι παράλυτο; είναι νεκρό; κλπ. Η Δημοκρατία έχει πολλά συγκοινωνούντα δοχεία [θεσμούς] τα οποία δεν κοινωνούν-συγκοινωνούν. Κάποτε στην ιστορία στο κάθε κοινωνικό πρόβλημα συνέρχονταν δημόσια οι θεσμικοί παράγοντες, κοινοποιούσαν το πρόβλημα και καλούσαν το λαό για διαβούλευση, απόφαση και εκτέλεση συμμετοχής στο βαθμό βοήθειας του κάθε θεσμού. 

   Υπάρχει στην εποχή μας ελπίδα θεραπείας και σωτηρίας;  Και υπάρχει και δεν υπάρχει. Εξαρτάται από την συνεργασία των ανθρώπινων  θεσμών διότι οι άνθρωποι βιώνουν τα πάντα στην κοινωνία που θέλουν δεν θέλουν συνυπάρχουν. Αυτό αποδεικνύεται πρώτον από την αποχή των πολιτών, που έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στην πάσχουσα δημοκρατία, η εναλλαγή ποσοστού, των αναζητούντων την δημοκρατία αποδεικνύοντας ότι, την αναζητούν επειδή ακριβώς δεν υπάρχει.    Μία άλλη απόδειξη είναι ότι η τωρινή δημοκρατία δεν παράγει πολίτες, άρα και πολιτικούς, δηλαδή έχει αποτύχει, όπως και κατά 90 τοις εκατό, να παράγει αγαθά και προϊόντα, υλικά και πνευματικά.

   Μία άλλη διαπίστωση-διάγνωση και η απόδειξη είναι ότι, η δημοκρατία μέσα σε 33 γεμάτα χρόνια χρεοκόπησε.

   Η Ε, Ε, χρεοκόπησε από παντού. Τα μέλη της  είναι όλα ήδη χρεοκοπημένα. Επιλεκτικά χρεοκοπούνε τα μέλη αυτής. Η ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ που τόσο  οι πολιτικοί της προσπαθούν να το αποκρύψουν έγινε φανερό πλέον. 

   Χρεικοπημένη Δημοκρατία χρεοκοπημένοι θεσμοί, όπως χρεοκοπημένο Δημόσιο, χρεοκοπημένη ΔΕΗ, χρεοκοπημενο ΟΤΕ, καθώς ΟΣΕ, Αεροδρόμια, Λιμάνια, Δήμοι, Περιφέρειες, κλπ. Χρεοκόπησαν ότι ιδιωτικό υπάρχει για να πωληθεί σε μειοδοτική δημοπρασία κλπ. Ο Ήλιος, ο Αέρας, η Θάλασσα, ο ορυκτός πλούτος κλπ  δεν είναι της ΕΛΛΑΔΟΣ και των ΕΛΛΗΝΩΝ. 

   Την Ελληνική Δημοκρατία την οδηγούν τεχνητοί  Έλληνες υπό την επίβλεψη των ιδιοκτητών διότι, η ΕΛΛΑΣ είναι ιδιωτικό κράτος, όχι ΕΘΝΟΣ όπως πιστεύει ο λαός-μάλλον όχλος. Είμαστε αγορασμένο κράτος με συμβολαιογραφική πράξη !!! δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. 

   Μας λέγουν ότι δεν είμαστε Έλληνες, αυτό θα το αποδείξουν με το χρόνο, διότι η προγραμματισμένη εντεταλμένη-  υπογεννητικότητα οδήγησε σε έκτακτες λύσεις όπως  εισαγωγής-εισβολής λαθρομεταναστών. Ο ιδιώτης - ιδιοκτήτης,  αφέντης - ολιγάρχης επιλέγει τους εργάτες-υπαλλήλους-δούλους της αρεσκείας του, δεν δίνει τον λόγο σε κανέναν. 

   Το πρόγραμμα έχει στόχο και σκοπό να εξαλείψει  τον Έλληνα. Σε λίγες δεκαετίες ποιος θα μπορεί να υπογράψει ότι είναι 100% Έλληνας; Τον Ελληνισμό όλοι τον κάνουν χρήση, τον Έλληνα δεν το συμπαθεί κανένας.

   Δυστυχώς το ισλάμ διατήρησε τους Άραβες, τους Αιγύπτιους κλπ. Ο Χριστιανισμός εξαφάνισε πολλούς αποστάτες λαούς ή φυλές με την ιεραποστολής. Άλλους βέβαια έβλαψε. Ο Ελληνισμός μαζί με τον χριστιανισμό-ορθοδοξία δεν έπραξε ανάλογα και δεν μιμήθηκε τον αρρωστημένο χριστιανισμό. Αν ο Ελληνισμός έπραττε όπως ο Μουσουλμανισμός, θα ήταν σήμερα όλος ο κόσμος Ελληνικός. 

   Η Ε, Ένωση κόπτεται διά την Ουκρανία, για μειονότητες κλπ, για την Κύπρο50 χρόνια τηρεί εγκληματική σιωπή που είναι συνενοχή. 

   Η Αγγλία ως εγγυήτρια δύναμη θα μπορούσε να αποτρέψει την εισβολή και ότι ακολούθησε εις βάρος της Κύπρου.  Όμως σιώπησε και ανέχτηκε την εισβολή. Δεν μιλά κανένας για εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. 

   Η Ε,  Ε, δεν δέχτηκε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο την δέχτηκε. Το τεμάχισμα της Μακεδονίας  το δέχτηκε, καθώς και το τεμάχισμα της Ηπείρου το δέχτηκε η Ευρώπη της οποίας είμαστε ισότιμο!!! μέλος, είμαστε; 

   Η Αγγλία είχε κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά Φόκλαντ στον νότιο πόλο, εμείς δεν είχαμε κανένα δικαίωμα ούτε στη Κωνσταντινούπολη, ούτε στην Μικρά Ασία το 1922. 

   Στο προσεχές μέλλον ο ισλαμισμός θα απαιτήσει μειονοτικά δικαιώματα σε όλα τα κράτη Ανατολικής και Δυτικής, Ευρώπης [όπως ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και όχι μόνο] θα τα παραχωρήσουν; 

   Τα μεγάλα κράτη θα γίνουν πολυκέφαλα, [ήδη οι ΗΠΑ πιλοτικά έχουν  γίνει, είναι ένα μοντέλο κρατών του μέλλοντος που θα ελέγχει το σύστημα] με τις όποιες συνέπειες που θα δημιουργούν οι τρέχουσες  και σκηνοθετημένες παγκόσμιες εξελίξεις. Δεν ξεχνάμε το διαίρει και βασίλευε. 

ΟΙ ΚΟΣΜΙΚΕΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΈΣ ΕΥΧΕΣ στις ΣΧΕΣΕΙΣ των ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

    Οι χριστιανικές ευχές μεταξύ χριστιανών έχουν αντικατασταθεί με ευχές κοσμικού φρονήματος.

   Την περίοδο του ΔεκαπεντΑυγούστου ακούμε τον κοσμικό χαιρετισμό ή την ευχή καλή Παναγιά.  Αυτό υποβαθμίζει το πνευματικό μέγεθος της κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

   Φαίνονται γλυκιές κουβέντες που βγαίνουν από πικρή γλώσσα και από αμαρτωλά μέλη του σώματος των χριστιανών.

   Την περίοδο του Πάσχα [Ανάσταση έως την Τετάρτη,  την Απόδοση της Αναστάσεως] οι χριστιανοί  αναφέρουν τον γνωστό χαιρετισμό, Χριστός Ανέστη, με ανταπάντηση Αληθώς Ανέστη μόνο για μία ημέρα,  ενώ τις υπόλοιπες 39 ημέρες επιστρέφουν στο, καλή ημέρα-καλημέρα κλπ. 

   Μέγας αριθμός Ελλήνων Χριστιανών  σε καθημερινούς χαιρετισμούς, βεβαιώσεις κλπ, αντικατέστησαν  τις Ελληνικές λέξεις με Αγγλικές ή Γαλλικές ως επί το πλείστον, όπως: οκέϊ, σόρι, γιες, θεγκ γιου, μερσί, κλπ, καθώς και κάποιες Ελληνικές λέξεις όπως: ρε, και άλλες ανηθίκου νοήματος κλπ.  

   Αναφέρουν [βεβαιωτικά] επίσης οι Χριστιανοί συχνά: ο καλός Θεός. Χρειάζεται από τον καθένα από εμάς ότι ο Θεός είναι καλός; Μα και αν από την μία, ο Θεός είναι καλός, από την άλλη,  πόσο εμείς είμαστε καλοί;

   Άλλο επίσης: ο Θεός είναι αγάπη, βεβαίως το έχει αποδείξει ότι είναι αγάπη, εμείς πόσο αγάπη έχουμε και πόση από αυτήν διαθέτουμε; 

   Εσύ αδελφέ από τα παραπάνω και προχώρα πιο πέρα για να καταλάβεις περισσότερα.  ΑΜΗΝ.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

ΈΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΉΣΤΕ.

    Ως πότε θα κοιμάστε Έλληνες, δεν μάθατε εδώ και 50 χρόνια: ότι κλείνει, ότι είναι για πούλημα, ότι βγαίνει σε μειοδοτική δημοπρασία, ότι κατεδαφίζεται, ότι καίγεται, ότι πνίγεται, ότι θάπτεται, ότι τεχνολογικό φυτρώνει, ότι νόμος έρχεται, ότι φάρμακο, ότι διατροφικό, ότι καινούριο, κλπ,  ακόμη και τεχνητός ο θάνατος !!! δεν θα πω δολοφονία !!! είναι επένδυση που φέρνει πολλά κέρδη σε κάποιους; και ολίγα σε αρκετούς, και ζημιά στους πολλούς; Θα σας πούνε αυτοί οι κάποιοι ότι, [πιστεύω ότι  θυμάστε το] όλοι μαζί τα φάγαμε !!! όπως μας είπε κάποιος παλιότερα. 

   Εσάς που πάντοτε πληρώνεται τα χρέη και τα κέρδη αυτών μέχρι ρανίδας του αίματός σας, σας ονομάζουν κλέφτες!!!.  Κάποτε η καταστροφή με το κέρδος δεν είχαν τίποτε το κοινό, σήμερα είναι το ένα είναι συνέχεια του άλλου, ή τα 2 σε 1. 

   Κάποτε επένδυση ονόμαζαν τα μεγάλα έργα που ωφελούσε όλους τους Έλληνες. Τώρα ονομάζουν επένδυση αυτήν, που βλάπτει μέχρι θανάτου και φυσικά  πληρώνουν όλοι μαζί οι Έλληνες, εκτός από τους ολίγους - κάποιους. Την επένδυση την βαφτίζουν και ανάπτυξη διότι ακούγεται καλλίτερα, μάλλον πιο ευχάριστα από τον όχλο-λαό.

  Έλεγαν τα κομματό-σκυλα κάποτε, Καραμανλή νάχουμε, αργότερα Ανδρέα νάχουμε, στις ημέρες μας Κυριάκο νάχουμε κιας πάμε στην κόλαση, πληρώνουμε όσο όσο, σαν να λένε: η Ελλάδα δικιά τους είναι. Κάποιοι Έλληνες χριστιανοί τους είχαν ανεβάσει και στο εικόνισμα. Ντροπή σου Έλληνα που κατάντησες την πατρίδα σου αγνώριστη. Τι θα   πεις στο εγγόνι σου αν αύριο σε ρωτήσει: γιατί παππού; γιατί πατέρα;