Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Για την ΑΓΑΠΗ.

   Τι είναι η   ΑΓΆΠΗ; Είναι οργανική; πνευματική; λογική; καλή; κακή; συναισθηματική; είναι ιδέα; λόγια; συγγραφή; τραγούδι; παραμύθι; είναι καθήκον; υποχρέωση; επιθυμία; λουλούδια; ευχή; τάμα; ορατή; αόρατη; είναι θυσία; είναι αληθινή; είναι ψεύτικη; είναι πάρε; είναι δώσε; είναι γνωστή; είναι άγνωστη; πουλιέται; αγοράζεται; έχει αποστολέα; έχει παραλήπτη; δανείζεται; ενοικιάζεται; δεσμεύεται από όποια συμφωνία; την κατέχεις; αυξάνει; μειώνεται; προσφέρεται; απαιτείται; επιβάλλεται; είναι ελεύθερη; είναι αιχμάλωτη; κλπ. Εσύ από τις δικές σου εμπειρίες τι άποψη έχεις; 

   Τι έχει μέσα στα σπλάχνα της; Η ΑΓΆΠΗ έχει μέσα της την αρετή, το δίκαιο, τον σεβασμό,την ταπείνωση, πίστη, ειλικρίνεια, αφοσίωση, δεν περιμένει μισθό,  όλο δίνει και τίποτε δεν παίρνει, την φτάνει το ελάχιστο και ευχαριστεί από πάνω, γίνεται χαλί να την πατήσεις, [πολλοί σκουπίζουν τα πόδια τους τα λασπωμένα σε αυτόν που τους αγαπά] βλέπει τον κάθε άλλον άνθρωπο γενικά,  ως εικόνα Θεού. 

    Δεν τον εξειδικεύει, δεν το βάζει σε κατηγορίες προσόντων και ικανοτήτων, δεν τον βλέπει ειδικά, αν έχει ή δεν έχει υλικά,   ως φτωχό ή  πλούσιο, ως ωραίο ή άσχημο, ως αρσενικό ή θηλυκό, ισχυρό ή αδύναμο, παρακάμπτει τις λεπτομέρειες κλπ, και βλέπει ΆΝΘΡΩΠΟ κατ' εικόνα Θεού.

   Έχεις αγάπη γιατί αγαπάς, έχεις υπομονή γιατί αγαπάς, έχεις ανοχή γιατί αγαπάς, έχεις κατανόηση γιατί αγαπάς, έχεις ταπείνωση γιατί αγαπάς, έχεις σεβασμό γιατί αγαπάς,  έχεις ευλάβεια γιατί αγαπάς,  έχεις μέσα σου φιλανθρωπία γιατί αγαπάς, θυσιάζεις-προσφέρεις  από το είναι σου γιατί αγαπάς, κλπ.

   Έχει ανταπόδοση η ΑΓΆΠΗ; και ΝΑΙ και ΌΧΙ.

   Από αγάπη στο άκουσμα βαριάς κουβέντας εσύ από αγάπη θα πεις ευχαριστώ, η συνείδησή του θα του το θυμίσει, έστω και αργότερα, θα τον ελέγξει, κάτι καλό θα βγει,  ή αν θέλεις να ωφελήσεις τον αδελφό υποκριτικά πέστου: αδελφέ δεν άκουσα τι είπες, πέστο πιο δυνατά, αν έχει στίγματα ανθρωπιάς, έστω και ίχνη Αγάπης,  δεν θα επαναλάβει αυτό που είπε πριν, έτσι θα ωφεληθεί και εκείνος.

   Δεν έχεις θυμό γιατί αγαπάς, διότι η αγάπη  μηδενίζει τον θυμό.  Δεν ακούς τον κακό λόγο γιατί αγαπάς. Δεν βλέπεις την κακή συμπεριφορά γιατί αγαπάς. Σιωπάς γιατί αγαπάς, θα μπορούσες πολλά να πεις, αλλά επειδή αγαπάς σιωπάς. Σκέπτεσαι να αντιδράσεις μπροστά σε κάτι κακό, λάθος κλπ, γιατί αγαπάς

Η ΑΓΆΠΗ είναι σοφός σύμβουλος.  Πριν εξωτερικεύσεις οτιδήποτε από τον εαυτό σου να ρωτάς την αγάπη, θα σου δώσει την πιο έξυπνη συμβουλή. Σε κάνει ανώτερο άνθρωπο η γνώμη της ΑΓΆΠΗΣ, ανάμεσα σε κατώτερους. 

   Ποιος μπορεί να συμπληρώσει με λόγια και έργα τον ωφέλιμο ρόλο της ΑΓΆΠΗΣ στον κόσμο; Μόνο ο Κύριος, ο Ιησούς, ο Ναζωραίος. Υπάρχει η ολική αγάπη και η μερική αγάπη. Σήμερα οι άνθρωποι αγαπούν μερικά, τμηματικά, επιλεκτικά, κλπ, μόνο για να πάρουν και όχι να δώσουν.

   Ποιος μπορεί να συμπληρώσει  με λόγια το βλαπτικό αποτέλεσμα έλλειψης Αγάπης από τον κόσμο;

   Όταν λείψει η ΑΓΆΠΗ από τον κόσμο, θα πάψουν να υπάρχουν άνθρωποι. 

   Οι άνθρωποι νομίζουν ότι γνωρίζουν την Αγάπη. Κανένας όμως δεν δέχεται ότι έχει έλλειμμα Αγάπης. Δυστυχώς. 

   Εάν κάποιος  πει: Αγαπώ το Θεό, αλλά μισεί τον αδελφό του, τότε αυτός είναι ψεύτης, διότι εκείνος που δεν αγαπά τον αδελφό του, τον οποίο έχει ιδή, πως είναι δυνατόν να αγαπά τον Θεό τον οποίον δεν έχει ιδή;

   Ὀποιος με αγαπά λέγει ο Κύριος τηρεί τις εντολές μου.

 

Το κείμενο θα είναι πάντα συμπληρούμενο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου