Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΠΑΤΈΡΕΣ.

 Ο  ΆΓΙΟΣ  ΜΆΞΙΜΟΣ  Ο  ΟΜΟΛΟΓΗΤΉΣ. 

Τα κείμενα των Πατέρων  τα διαβάζεις όχι ως εφημερίδα ή κάποιο περιοδικό, αλλά   τα μελετάς. Άλλο είναι η ανάγνωση και άλλο η μελέτη. Με την μελέτη μαθαίνεις να σκέπτεσαι, να ερευνάς, να συνδυάζεις, να συγκρίνεις, να αξιολογείς, να προβληματίζεσαι,   να επιλέγεις, να αποφασίζεις σοβαρά υπεύθυνα μελλοντικά και όχι προσωρινά και όχι με το θέλω των αρεσκειών σου-επιθυμιών σου κλπ. Τότε έχεις την γνώση, την άποψη, και το λόγο ανά πάσα στιγμή να μεταδόσεις αυτά που και εσύ απέκτησες, διότι με τη μελέτη ωφελήθηκες και τώρα μπορείς να μεταδόσεις από την αποθήκη της γνώσης αυτό που κατέχεις και να ωφελήσεις τον πλησίον σου, αν έχει καλή ακουστική ικανότητα και παραδειγματισμό   και αντιγραφική εξυπνάδα, ας μην το ονομάσω πονηριά.

    1] Εκείνος που έχει προσηλωμένο το νου στην αγάπη προς το Θεό [η πρώτη και μεγαλύτερη αγάπη είναι προς το Θεό] περιφρονεί όλα τα ορατά [ακόμη] και το ίδιο το σώμα του σαν ξένο. Ο νους, η αγάπη, η γνώση, η πίστη, πνεύμα και ψυχή είναι συγγενείς συνεργαζόμενες δυνάμεις που ενεργοποιούν το σώμα. Όλα τα ορατά είναι κτιστά δημιουργήματα του Θεού. Το σώμα έρχεται δεύτερο, ενώ ο άνθρωπος θέλει την πρωτιά. 

   2] Εάν η ψυχή είναι ανώτερη από το σώμα και ασύγκριτα ανώτερος από τον κόσμο είναι ο Θεός που έκτισε αυτόν, [τότε] εκείνος που προτιμά το σώμα περισσότερο από την ψυχή, και τον κόσμο που κτίσθηκε από το Θεό περισσότερο από το Θεό, [τότε λέμε ότι]  δεν διαφέρει καθόλου από εκείνους που προσκυνούν τα είδωλα. Είναι προσκολλημένος στα κατώτερα. 

   3] Εκείνος που απομάκρυνε το νου του από την αγάπη προς το Θεό και τον έχει προσδεδεμένο σε κάποιο από τα αισθητά [πράγματα], αυτός είναι εκείνος που προτιμά το [αισθητό] σώμα περισσότερο από την ψυχή, και εκείνα [τα δημιουργήματα] που έγιναν από το Θεό [τα προτιμά] περισσότερο από το Θεό που τα έκτισε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου