Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Ε Π Ι Σ Τ Ρ Ο Φ Ή.

    Συναγερμός και Επειγόντως Επιστροφή

  Έχουμε στην Ελληνική γλώσσα μεγάλες λέξεις, που τις δίνουμε μικρή σημασία, ή καθόλου.  

   Σε Επιστροφή μας καλεί και μας περιμένει ο αγαθός και δίκαιος Θεός. Ο πατέρας εκείνος της παραβολής του Ασώτου, περίμενε αρκετά χρόνια την     Επιστροφή του άσωτου γιου του και χάρηκε χαρά μεγάλη, όταν ο γιος του Επέστρεψε

   Τον καλούσαν οι αναμνήσεις από τη ζωή στο περιβάλλον του πατέρα του. Διαπιστώνοντας κάποια ημέρα την διαφορά μεταξύ ζωής στο σπίτι του πατέρα του και της ζωής στην ξένη χώρα, αποφάσισε να Επιστρέψει στη βάση. 

   Πολλά καλέσματα έχει ο κάθε άνθρωπος, όπως και εσύ φίλε μου. Μην το υποτιμάς διάβασε το κάλεσμα  πολλές φορές και πάρε την απόφαση να Επιστρέψεις.

 0]  Κατά πρώτον μας καλεί ο ίδιος ο Θεός. Αυτό αδελφέ είναι η πιο μεγάλη τιμή πρόσκλησης για εσένα και εμένα.

1]  πρώτον ο πλησίον μας σε Επιστροφή μας καλεί. Eσύ γιατί διαφωνείς με τον πλησίον σου; έχουμε σκεφτεί άνθρωποι γιατί ο καθένας μας έχει ελάχιστους φίλους και πολλούς εχθρούς; Παλιά οι πρόγονοί μας συνδέονταν, επικοινωνούσαν, στήριζαν, βοηθούσαν, κατανοούσαν, προέβαιναν σε θυσίες χάριν των πλησίων τους. Στην εποχή μας, έχουν  αγριέψει οι άνθρωποι, θηρία έγιναν. Όποιο δρόμο και να παίρνουν αδιέξοδο και τοίχο συναντούν μπροστά τους, και κατά το του λαού σπάνε τα μούτρα τους. Οι συγγενείς δεν γνωρίζονται, μόνο μέχρι δευτέρου ή τρίτου βαθμού επικοινωνούν. Οι γείτονες στην πολυκατοικία παραμένουν άγνωστοι, ξένοι, φοβικοί, εχθρικοί μεταξύ τους μόνιμα.  Μήπως πρέπει να γυρίσουμε στην παλιά συνταγή επικοινωνίας των προγόνων μας; Μόνο ο γυρισμός, μας μένει για νέο ξεκίνημα. Θα κάνουν όμως  νέο ξεκίνημα οι άνθρωποι μόνο όταν Επιστρέψουν στη βάση, όπως την όρισε ο Θεός, θέλουμε δεν θέλουμε, άλλη συνταγή δεν υπάρχει.

2]  δεύτερον η φύση, η γη, η θάλασσα και ο ουρανός σε Επιστροφή μας καλούν. Αγρίεψε  η φύση, και έγινε αντίπαλος του ανθρώπου.  Γίνεται εχθρική, επικίνδυνη και φοβική η φύση σε τέτοιο βαθμό που σε λίγα λεπτά της ώρας αφανίζει ότι χρειάστηκε χρόνια να γίνει από τα χέρια του ανθρώπου. Ευτυχώς διορθώνει τα λάθη μας. Εμείς δε προσπαθούμε να τιθασεύσουμε και να υποτάξουμε τη φύση στα δικά μας πάθη, κοντραριζόμενοι   με τις δυνάμεις της. Ας αρχίσουμε πλέον να την σεβόμαστε περισσότερο. Ότι κάνει για το δικό μας καλό το κάνει. Εμείς τίποτε δεν διδασκόμαστε; Ανιστόρητοι είμαστε;

3]  τρίτον σε Επιστροφή θα μας καλέσει  το σύμπαν, ακόμη και αυτός ο ήλιος. Μπορεί και να μας λιώσει και να μας παγώσει. Θα απολυμάνει ο Θεός την δημιουργία του. Σαν άχυρο θα καεί ότι άχρηστο και βλαπτικό έργο του ανθρώπου. Τα παραπάνω 3 δεινά μόνο με την  μετάνοια και την Επιστροφή μπορούν να ανασταλούν  επί αόριστον

   Μήπως  πρέπει να ακούσουμε πρώτα τον εαυτό μας και να Επιστρέψουμε; Μήπως πρέπει να ακούσουμε  τον κάθε πλησίον μας που και αυτός  υποφέρει; 

   Αυτό όμως θα γίνει όταν εγώ και ο πλησίον μου γίνουμε ΕΝΑΣ. Δηλαδή να γίνει ο πλησίον μας εαυτός μας. Όταν οι 2 γίνουν 1, οι πέντε ένας, οι χιλιάδες ένας, τότε μόνο υπάρχει ελπίδα για Επιστροφή, αλλιώς είμαστε για κλάματα που λέγει ο λαός.

   Μήπως πρέπει να ακούσουμε τη φύση που στενάζει από τον παραλογισμό των επιστημών; 

   Μήπως πρέπει να κατανοήσουμε  ότι ο πλησίον μας είναι εχθρός μας; 

    Μήπως πρέπει από την παρατήρηση των γεγονότων να αντιληφθούμε ότι η φύση έγινε εχθρική  απέναντί μας; 

   Αν δεν μας πείσουν τα δύο πρώτα μηνύματα  που έχουμε με ακοή, γεύση, και με όραση κλπ, θα δοκιμάσουμε την  εμπειρία του τρίτου μηνύματος; δηλαδή  του σύμπαντος. 

   Ο άνθρωπος είναι εχθρικός προς τον άνθρωπο. Η φύση είναι εχθρική προς τον άνθρωπο. Το σύμπαν θα είναι και αυτό εχθρικό προς τον άνθρωπο. Όσο ο άνθρωπος  προχωρά σε αυτόν τον δρόμο [τον αντίστροφο της επιστροφής]  που πορεύεται, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εχθροί του ανθρώπου  θα αυξάνουν. 

   Εδώ οι δυνάμεις αυτές δεν είναι ανθρώπινες με ρίσκο αντιμετώπισης, αλλά του σκότους, όχι πάντως του Θεού, διότι ο Θεός δεν ήταν ποτέ εχθρός του ανθρώπου, παρά φίλος. 

    Άρα τι του μένει του ανθρώπου; Να γυρίσει πίσω να λιγοστέψουν οι εχθροί και να αυξηθούν οι φίλοι. Έχασες τον δρόμο, ανθρώπινο είναι, επέστρεψε,  γύρισε πίσω στη βάση, διαλέξου, προσανατολίσου σου, συμβουλέψου,  [αυτόν που επέλεξες, στο ποιος σε οδηγεί και που σε οδηγεί] και προχώρα έξυπνα.    

 

    ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ - έχει σχέση άμεση με την λανθασμένη στάση ζωής του ανθρώπου στο υπαρξιακό πρόβλημα που ταλανίζει τον παγκόσμιο πολίτη του 21 αιώνα. Οι συγγενείς λέξεις με την λέξη ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ είναι:  Γυρισμός - Αναγνώριση λανθασμένης πορείας - αρχή Συγγνώμην - Αδιέξοδο - Διαπίστωση - Διάγνωση - Αξιολόγηση - Δεν πάει άλλο - την πατήσαμε - Απολογισμός - Χαθήκαμε - Ταπείνωση - Στρίψε, μπροστά γκρεμός - Ελθών [ο άσωτος] εις εαυτόν - Κάλιο αργά παρά ποτέ κλπ. 

   Επιστροφή από το σκοτάδι στο φως, από την απιστία στην πίστη, από τον φθόνο στην αγάπη, από την υπερηφάνεια στην ταπείνωση, από την αμαρτία στην μετάνοια και εξομολόγηση, από το παράλογο στη λογική, από το ψέμα στην αλήθεια, από την απελπισία στην ελπίδα, από την ασέβεια στην ευσέβεια, από την υποκρισία στην ειλικρίνεια, στη μελέτη, στην προσευχή, κλπ. Τέλος επιστροφή από τον θάνατο στη ζωή. Επιστροφή από την εξορία και αιχμαλωσία στην ελευθερία.

   Επιστροφή στην πεταμένη και χαμένη συνταγή της αγωγής-παιδείας, του περασμένου αιώνα ή παλιότερα. Ετούτες οι σύγχρονες μεταρρυθμίσεις παιδείας κατασκευάζουν τέρατα και όχι ανθρώπους.  Δεν το βλέπουν οι επιστήμονες, οι ηγέτες και οι ποιμένες; Τόσο τυφλοί είναι; Οι συνεχείς εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις απέτυχαν να συμφιλιώσουν τον άνθρωπο με τον εαυτό του!!!, με τον συνάνθρωπο!!!, με την φύση!!!, και με το Θεό!!!, που είναι η πηγή δωρεάν κάθε ευτυχίας στον κόσμο.    

   Η λέξη Κοινωνία, σημαίνει ισότητα, οριζόντια σχέση, δίπλα-δίπλα για συνεχή κατανόηση του πλησίον μας και του εαυτού μας, σε συμφωνία και ποτέ σε διαφωνία, όλα να είναι κοινά, να  τα έχουμε μαζί, απαιτήσεις, δικαιώματα και υποχρεώσεις, ή οικογένεια είμαστε, ή κοινότητα, ή όποιος άλλος ευρύτερος κοινωνικός εθνικός θεσμός ή διεθνής. Είναι  εντολή να συμμετέχουμε στα κοινά, της κοινωνίας, η  κοινωνική πολιτική, ο πολιτικοποιημένος άνθρωπος, όχι ο κομματικοποιημένος, η πολιτισμένη κοινωνία, η κοινωνική πρόνοια,  η επικοινωνία ανθρώπων, διαπροσωπικές σχέσεις, τα κοινωνικά αγαθά,  και όχι μόνο, κλπ. Πρότυπο να είναι η κοινωνία των προσώπων της Αγίας Τριάδος. Το ιδεατό μπορεί να γίνει και πρακτικά εφαρμόσιμο.

   Η Ειρήνη είναι και αυτή μεγάλη λέξη με συγγένεια των λέξεων 1 θετικά=ησυχία, γαλήνη, ηρεμία. 2 αρνητικά =ταραχή, κλπ. 

   Ο Ιησούς όπου πήγαινε έλεγε; ειρήνη υμίν καθώς και το χαίρετε. Αν ειρηνεύσει ο άνθρωπος με τον εαυτό του, θα ειρηνεύσει και με το Θεό, θα είναι ειρηνεμένος και με τον πλησίον του.

   Η λέξη Τάξις στο σχολείο, στο σπίτι, στην εργασία κλπ, κατακόρυφα και οριζόντια. 1 θετικά=με σειρά τακτοποιημένα κλπ.    2 αρνητικά=αταξία, άτακτος κλπ. Τα πάντα λειτουργούν με κανόνες τάξεως, μόνο ο άνθρωπος είναι άτακτος.

   Η λέξη Πειθαρχία ..... 1 θετικά=πειθαρχημένος, συγκροτημένος, πετυχημένος κλπ. 2 αρνητικά = απείθαρχος, αναρχικός  κλπ. Ένας πειθαρχημένος μαθητής θα είναι άριστος και θα επιτύχει στη ζωή του. Ένας στρατός πειθαρχημένος  θα αποκρούσει και θα υποτάξει το εχθρό του.  Το σύμπαν και όλη η φύση πειθαρχεί στους νόμους του Θεού και διατηρεί ισορροπία χιλιάδες αιώνες, ο μόνος απείθαρχος είναι ο άνθρωπος.

   Η λέξις Ευτυχία  εδραιωμένη μόνιμα, 1 θετικά= ευδιάθετος, ευχαριστημένος κλπ. 2 αρνητικά=δυστυχία, δύστυχος, προσωρινά  κλπ. 

   Η λέξις Ησυχία  [ρυθμισμένος ίσιος ήχος σε ένταση ------] πλήρη σιωπή προκειμένου να ακούς το παραμικρό θρόϊσμα, 1 θετικά= γενικά θόρυβος μηδέν κλπ. 2 αρνητικά= θόρυβος, ήχος χωρίς ρυθμό και ένταση, ταραχή, ανησυχία. κλπ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου