Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

ΟΛΊΓΑ για τον ΝΟΥ.

         Τι είναι ο Νους;

   Πάτησε στη ψηφιακή βιβλιοθήκη την λέξη Νους και από εκεί   πολλά θα μάθεις.

    Ο ΝΟΥΣ είναι ένα από τα πολλά δώρα που δώρησε ο Θεός στον άνθρωπο, σε όλους μας το ίδιο.  Δεν είναι υλικό στοιχείο, είναι όμως μέσα στον υλικό άνθρωπο. Ο Νους που είναι μέσα μας; Δεν είναι στα δυνατά χέρια, ούτε στη μέση, ούτε στο γόνατο, ούτε στις πατούσες. Ο Νους είναι στο ψηλότερο σημείο του ανθρωπίνου σώματος της κεφαλής μας. Είναι ο ηγέτης όλου του ανθρώπου, είναι ο ηγεμόνας Νους, που ηγεμονεύει, είναι ο Κυβερνήτης όλων των μελών του σώματος. Επιβλέπει και ελέγχει τα πάντα. 

     Ο Νους είναι η θεωρητική δύναμη της ψυχής. Άλλη δύναμη της ψυχής είναι η πρακτική ενεργοποιούμενη προς τα έξω. Ο Νους εξωτερικεύεται ως Λόγος. Νόηση και ενέργεια. Νους το ένα, Λόγος το άλλο. Ο Νους είναι σοφία όταν φυλάει απαράτρεπτα τις κινήσεις που οδηγούν  προς το Θεό. Σοφία και Νους βαδίζουν μαζί.  Έχει βοηθούς τα μέλη του σώματος που των ενημερώνουν για την κάθε λεπτομέρεια της ζωής. Εκείνος αποφασίζει για όλα ως γνώστης όλων. Ο Νους των πολλών ανθρώπων αλληλο-συνεργάζεται για το κοινό καλό.

    Από μικρά παιδιά μας έλεγαν οι γονείς μας, οι παππούδες μας, οι διδάσκαλοι κλπ, το Νου σου παιδί μου πρόσεχε,  το Νου σου δεν βλέπεις; που είχες το Νου σου, ε σου μιλάω που βοσκάει ο Νους σου, εγώ σου τα έλεγα αλλά εσύ αλλού είχες το Νου σου,  εκεί που θα πας να έχεις το Νου σου,  οι δάσκαλοι το ίδιο: παιδιά το Νου σας, όχι έξω, εδώ στο μάθημα κλπ. 

    Αφού όλοι έχουμε Νου γιατί δεν είμαστε ίδιοι και ίσοι. Όλα άστρα είναι, όμως δεν έχουν την ίδια φωτιστική ακτίνα. Άλλο ο άνθρωπος ἀλλο τα αστέρια. Έτσι είναι, σωστό. Ο Θεός ότι έφτιαξε το έθεσε σε λειτουργία. 

   Άρα είναι  ζήτημα με μία λέξη   ε ρ γ α σ ί α, καλλιέργεια, παραγωγή συντήρηση, διατήρηση αιωνίως, από τον άνθρωπο. Τα αισθητά πράγματα [εκτός από τον άνθρωπο] είναι εργασιακά κουρδισμένα από το δημιουργό Θεό διότι είναι ά-λογα.   

   Ο ουρανός είναι από αρχής σε αυτόματη λειτουργία, εργάζεται όπως και η γη, η θάλασσα, η φύσις, τα ζώα κλπ. Στον άνθρωπο ο Θεός είπε: να  εργάζεται και να φυλάττει τον χώρο του παραδείσου, δηλαδή να εργάζεται σωματικά,  και να φυλάσσει νοητά-πνευματικά-έξυπνα και σοφά,  το χώρο που του χάρισε, χάρισμα.

   Άρα ο Νους είναι κεφάλαιο, καθώς και όλα τα μέλη  προς επένδυση. Λέγουν για κάποιους: αυτουνού κόβει ο Νους του, είναι διάνοια λέγουν για κάποιον άλλον, χαρισματικός για άλλον κλπ. 

    Αυτό θέλησε και ο Χριστός από τον άνθρωπο. Να αξιοποιήσει το κεφάλαιο Νους, σε συνεργασία με τα μέλη του σώματος. Ο Χριστός μας το είπε  πολλές φορές. Γνωρίζουμε για την κάτωθεν σοφία και την άνωθεν σοφία. Ο Παύλος έγραψε: ότι μπροστά μας είναι καθημερινά ο διχασμός των αισθητών από των νοητών που κατέχει ο άνθρωπος.  Τα μέλη του σώματος να είναι του Χριστού. Όχι μέλη αμαρτωλού -ανόητου. Όπως και ο Νους έτσι και τα μέλη του σώματός μας,  του Χριστού είναι. 

   Εμείς θέλουμε να συνυπάρξει σε όλο το είναι μας, η πορνεία με την παρθενία σώματος και ψυχής,  το ψέμα με την αλήθεια, η κλοπή με την ελεημοσύνη,  η απάτη με την ειλικρίνεια, το άδικο με το δίκαιο,  το κακό με το καλό, το μίσος με την αγάπη, κλπ, και τέλος η απιστία με την πίστη. Είναι δυνατόν; όχι βέβαια. Αμήν.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου