ΜΈΤΡΟΝ, ΌΡΙΟΝ, ΆΡΙΣΤΟΝ, ΟΡΘΌΝ, ΔΊΚΑΙΟΝ, ΗΘΙΚΌΝ, ΑΚΈΡΑΙΟΝ, ΙΣΌΡΡΟΠΟΝ, ΠΡΈΠΟΝ, ΉΡΕΜΟΝ, ΑΡΜΌΖΟΝ, ΌΛΟΝ, ΉΡΕΜΟΝ, ΗΣΎΧΙΟΝ, ΑΤΆΡΑΧΟΝ, ΔΙΑΚΡΊΝΩΝ, ΩΡΑΊΟΝ, το ΈΞΥΠΝΟΝ κλπ, είναι Ελληνικές λέξεις του αλφαβήτου της ζωής. Εργαλεία προς χρήση καθημερινή στη ζωή μας. Τα πάντα έχουν όριο ύπαρξης, κίνησης, σκοπού, χρόνου, πορείας κλπ. Το σύμπαν με όλα τα μέρη του, υπάρχει και διατηρείται μέσα σε καθορισμένα όρια από τον Δημιουργό.
Οι παραπάνω λέξεις είναι προς ισορροπία, δικαιοσύνη, και διαιώνιση αρχών και αξιών, διότι και ο άνθρωπος γενεαλογικά είναι δι-αιώνιον λογικόν όμως ζώον. Πόσο όμως λογικόν είναι την σήμερον ημέραν; Όσο πορεύονται μαζί δηλαδή, 1] άνθρωπος και 2] όριον, μέτρον κλπ.
ΠΆΝ ΜΈΤΡΟΝ ΆΡΙΣΤΟΝ από τον Κλεόβουλο τον Ρόδιο, έναν από τους 7 σοφούς της Ελληνικής αρχαιότητος.
Είναι μήνυμα, μάλλον τελεσίγραφο ζωής, δηλαδή βοήθειας διά όποιαν επιτυχίαν στον φθαρτό κόσμο που ζούμε.
Οι 7 σοφοί ονόματα και πατρίδα αυτών.
1] Θαλής ο Μιλήσιος, από Μίλητο της Ιωνίας.
2] Βίας ο Πριηνεύς, από Πριήνη της Ιωνίας.
3] Πιττακός ο Μυτιληναίος.
4]Σόλων ο Αθηναίος.
5] Χίλων ο Λακεδαιμόνιος.
6] Κλεόβουλος ο Λίνδιος της Ρόδου.
7] Περίανδρος ο Κορίνθιος.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα 2024 από Χριστού κάνει από βρέφους χρήση το διαβολο - δίκτυο. Εδώ παρατηρούμε την απόρριψη και κατάργηση για το όριο, το μέτρο κλπ, που προσπαθούμε να κάνουμε αναφορά. Βλέπεις ότι και οι αισθήσεις πρέπει να λειτουργούν με όριο, μέτρο κλπ. Οι πάντες σχεδόν βρίσκονται εκτός του ορίου. Είναι δυνατόν ένα μικρό παιδί να έχει γνώση ορίου χρήσεως στο τι θα ιδεί και τι θα ακούσει μέσα στο διαδίκτυο; όχι βέβαια. Του το επιτρέπουν οι γονείς. Θα το άφηναν να επιλέγει τι θα προτιμήσει μέσα σε φάρμακα και γλυκίσματα; όχι βέβαια. Βλέπεις την διαφορά; Το όριο χρειάζεται γνώση, ώστε να μπορείς να το τοποθετήσεις μέσα σου ωφέλημα και όχι βλαπτικά.
Βέβαια στο δίκτυο αυτό υπάρχουν πάρα πολλά όρια, που δίνεται το δικαίωμα να επιλέγει ο καθένας το όριο που του ταιριάζει και έτσι όλοι αφήνονται να διεκδικούν μετάλλιο!!! Παίρνουν όλοι; Μόνο ελάχιστοι.
Εγώ [λέγει κάποιος] βάζω το όριο τι θα βλέπω, εγώ [λέγει άλλος] βάζω το όριο τι θα ακούω, εγώ [λέγει ο καθένας] βάζω το όριο που θα πάω, πότε θα πάω, πόσο θα παραμείνω, πότε θα επιστρέψω κλπ, τι θα φορέσω, τι θα πω σε μία συζήτηση κλπ, προκειμένου να ευχαριστηθώ, να με απολαύσουν, να κερδίσω εντυπώσεις κλπ. Είναι σαν το μήνυμα - παγίδα της εποχής, όλοι με ένα κλικ κερδίζουν, όλοι είναι κερδισμένοι. Είναι;
Άρα τι είναι το όριο, μέτρο κλπ. Με ποίο όριο, με ποίο μέτρο και ποία ζυγαριά κλπ, θα επιλέξουμε, τι χρειαζόμαστε, τι θέλουμε, τι πρέπει, κλπ, να δούμε, να διαβάσουμε κλπ, ώστε να κατανοήσουμε, να επιλέξουμε, και να αποφασίσουμε προκειμένου να περάσουμε μέσα μας το περιεχόμενο που μας έχει δώσει η βιολογική ζωή με βοήθεια το παραπάνω αλφάβητο των Ελληνικών λέξεων, για υπεύθυνη συμμετοχή, στην επιτυχία ή στην αποτυχία, στην ευτυχία ή στην δυστυχία;
Οι αθλητικοί αγώνες έχουν μέτρο και όριο συμμετοχής, το οποίο η επιτροπή όριο - θετή και ορίζει, [μετρώντας σε χρόνο, σε ύψος, σε μήκος ή βάρος κλπ] το οποίο πρέπει να τηρηθεί υποχρεωτικά από όλους τους συμμετέχοντες αθλητές, οι άλλοι μένουν έξω, διότι είναι κάτω από το όριο.
Η επιστήμη και κάθε τέχνη, πορεύεται και εξελίσσεται με βάση πάντα να μην ξεφύγει από το όριο και το μέτρο, προκειμένου να προσφέρει στον άνθρωπο.
Η παραγωγή πρέπει να παράγει με όριο και μέτρο.
Η διατροφή πρέπει να τηρεί τα όρια και τα μέτρα προκειμένου περί της υγείας του ανθρώπου.
Η υγεία και αυτή χρειάζεται βοήθεια του μέτρου και του ορίου από την ιατρική επιστήμη.
Η δικαιοσύνη επίσης προκειμένου να είναι αντικειμενική αποφαίνεται και αποφασίζει προκειμένου να είναι δίκαιη με την βοήθεια του ορίου και του μέτρου, με οδηγό το ανθρώπινο και το ηθικό [Θεού] δίκαιο.
Η πίστη με τον γραπτό νόμο έχει οριοθετηθεί από τον Θεό, Χριστό, Αποστόλους, Πατέρες κλπ.
Η ηθική έχει όριο και μέτρο στην ομαλή και διά βίου κοινωνικότητα μεταξύ των πιστών. Στην ηθική ζωή, μας βοηθάνε και άλλες Ελληνικές λέξεις του πνευματικού αλφάβητου όπως: σεβασμός, θυσία, ευλάβεια, ταπείνωση, αγάπη, υπομονή, υπακοή, ανοχή, κατανόηση κλπ, [ως καρποί του Αγίου Πνεύματος] με μέτρο και όριο στις σχέσεις των ανθρώπων καθοριζόμενο από τον ίδιο τον δημιουργό. Την συνταγή, δοσολογία, για συντήρηση και θεραπεία την έχει καταγράψει η Γραφή. Με την συνταγή στα χέρια δεν γίνεσαι καλά, αλλά μόνο αν τηρήσεις την συνταγή όπως την έχει γράψει ο γράψας αυτήν ιατρός.
Όσο και να θέλει ο άνθρωπος της εποχής να αποδεχτεί ή να απορρίψει το όριο και το μέτρο της Γραφής [αυτούς τους δύο όρους συνηθίζουν να αναφέρνουν πιο συχνά οι άνθρωποι] από τις πρακτικές στην καθημερινότητα, αυτό τελικά θα καθορίζει διαχρονικά ή την ευτυχία ή την δυστυχία του ανθρώπου εκτός εξαιρέσεων. Εκ των ιδίων επιλογών λέγει η Γραφή, για τον άνθρωπο, ή αναβαθμίζεται ή υποβαθμίζεται, αλλιώς το λαϊκό λέγει: όπως στρώνει κοιμάται.
Εκτός ορίου υπάρχει η διαφωνία, η αντιπαλότητα, η διαταραχή, η τριβή, η σύγκρουση, η φθορά κλπ, δηλαδή η ήττα για όλες τις πλευρές.
Το κείμενο είναι συμπληρούμενο και καλοδεχούμενες απόψεις με όριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου