Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

ΠΕΡΊ ΦΙΛΟΞΕΝΊΑΣ. ΟΛΊΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΌ ΓΆΔΑΡΑ.

 

Ο ΙΗΣΟΎΣ ανεξάντλητη πηγή για τον άνθρωπο αιωνίως. Για όλους [όσοι θέλουν] έχει.

Ο Χριστός πέρασε κάποτε από το χωριό Γάδαρα και θεράπευσε έναν δαιμονισμένο που ήταν ο φόβος και ο τρόμος του χωριού. Το όνομά του ήταν Λεγεώνα[ς] δηλαδή χιλιάδες δαιμόνια ήταν μέσα του και τον κατεύθυναν.Τρελός παράλογος και διεστραμμένος, γυμνός, αξιολύπητος και εξευτελισμένος από κάθε ηθικό και αγαθό. Με τόσα δαιμόνια μέσα του δεν είχε κάνει τα εγκλήματα που κάνουν οι σημερινοί δαιμονισμένοι. Οι χωριανοί κατά όπως φαίνεται ήθελαν δεν ήθελαν, τον είχαν δεχθεί; συμπαθήσει; συνηθίσει; κλπ, τον δαιμονισμένο και δεν ανησυχούσαν. Φαίνεται να είχε σε μεγάλο βαθμό ομοιότητα με την κοινωνία μέσα στην οποία ζούσε, ή μάλλον ήταν η μικρογραφία της κοινωνίας.

Όταν τον είδαν να κάθεται δίπλα στον Ιησού εξεπλάγησαν και από τα παρακάτω, και άρχισαν να ανησυχούν. Τα δαιμόνια έφυγαν από τον δαιμονισμένο και πήγαν στα γουρούνια [πρωτόγνωρο φαινόμενο] τα οποία έπεσαν στη λίμνη και γνωστό είναι ότι όλα πνίγηκαν. Ο άνθρωπος τώρα, απαλλαγμένος από τα δαιμόνια ηρέμησε και ήσυχος και ντυμένος πλέον κάθονταν στα πόδια του Ιησού. 

Ενημέρωσαν οι δούλοι τους άρχοντες του χωριού για το τι συνέβη με κάθε λεπτομέρεια, εμπιστευόμενοι τους άρχοντές τους. Άρχοντες και Αρχόμενοι σαν να ήταν αντίγραφα, ή φωτοτυπίες. Οι άρχοντες που ήταν σαν τους σημερινούς ονομαζόμενους ολιγάρχες πρώτα και κυβερνήτες δεύτερα, δεν ανησύχησαν τόσο για τον δαιμονισμένο, αλλά για τα γουρούνια που έπεσαν και πνίγηκαν στην λίμνη.  

Μεγάλη ζημιά, τα κέρδη πολλά,  τω καιρώ εκείνω, για εκείνους που είχαν εκτροφεία γουρουνιών, τα οποία απαγόρευε ο Μωσαϊκός Νόμος. Αμέσως στέλνουν εκπροσώπους και απαιτούν από τον Ιησού να εγκαταλείψει το χωριό τους την ίδια ημέρα. Και τότε η γη ανήκε σε κάποιους, όπως και σήμερα η γη ενός έθνους ανήκει σε κάποιους ή κάποιον, οι ντόπιοι νομίζουν ότι είναι δική τους. Ούτε και δική τους είναι, αλλά του Θεού.

Ο Ιησούς βέβαια [αφού δεν τον δέχτηκαν] ανεχώρησε σεβόμενος την απόφασή τους. Ο Ιησούς δεν έμενε ποτέ σε αφιλόξενο τόπο και αφιλόξενους ανθρώπους. Οι Σαμαρείτες τον κράτησαν λίγες ημέρες, οι Γαδαρηνοί ούτε ώρες, τον έδιωξαν αμέσως. Χωρίς κάλεσμα ο ΙΗΣΟΎΣ δεν εισέρχονταν σε κανένα σπίτι.  Δεν άσκησε ποτέ χρήση βίας.

Οι Γαδαρηνοί είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο αξίες, 1] στον άνθρωπο και 2] στα γουρούνια. Επέλεξαν και αποφάσισαν με την κατ' επείγον διαδικασία χωρίς καμία κοινωνική διαβούλευση,  υπέρ των γουρουνιών. Ο άνθρωπος  ήλθε δεύτερος.

 Αν τοποθετήσουμε δίπλα δίπλα, τα χρόνια εκείνα με τα σημερινά,  θα παρατηρήσουμε μεγάλη ομοιότητα, μάλλον σαν αντιγραφή, της τότε εποχής από την σημερινή εποχή. 

Τότε   οι τοπικοί άρχοντες, εξουσιαστές, ηγέτες, κυβερνήτες, κατεστημένο, σύστημα, ολιγάρχες, τύραννοι, δικτάτορες, ή δημοκράτες,  κλπ, του τόπου των Γαδαρηνών, ή όπως θέλετε ονομάστε τους, αποφάσισαν για τον Ιησού και έπραξαν αυτό που αναφέραμε παραπάνω. 

Ο Νόμος του Μωυσή για εκείνους ήταν άκυρος, διότι τους εμπόδιζε να κερδίζουν παραβιάζοντας το Νόμο. Έτσι και σήμερα, ο νόμος είναι  ο υπηρέτης για όποιο  κέρδος. 

Τότε όπως και σήμερα,  εκτός από τον βιασμό του  πολιτικού νόμου, είχαμε και τότε τον  βιασμό του ηθικού νόμου διότι τροφοδοτούσαν στους ανθρώπους έστω ειδωλολάτρες και μη, κρέας το οποίο έτρωγαν ή δεν έτρωγαν και εκείνοι. 

Ή ερμήνευαν το Νόμο επιλεκτικά και κατά όπως εκείνοι είχαν συμφέροντα. Ή τον καταργούσαν και έφερναν άλλο νόμο στα μέτρα τους κλπ. 

Έδιωξαν τον θεραπευτή Ιησού, τον ειρηνευτή και προτίμησαν την ταραχή. Μεταξύ ηρεμίας, υγείας, επέλεξαν την ταραχή, την ασθένεια κλπ, διότι έφερνε σε κάποιους κέρδη μεγάλα. Η όποια ταραχή, σύγχυση και αναμπουμπούλα στον κόσμο πάντα έφερνε και  φέρνει κέρδη πολλά σε κάποιους. 

Αυτό το φαινόμενο παρατηρούμε και σήμερα στον κόσμο. Το κάθε αγαθό, ηθικό, δίκαιο, νόμιμο κλπ, δεν έχει σήμερα τω καιρώ ετούτο μιμητές και θαυμαστές, ούτε αντιγραφείς, έπαψε να διδάσκει και να είναι πρότυπο και προς μίμηση, αλλά προς αποφυγή.

Η παράβαση τότε είχε και το ανάλογο κόστος, όπως για παράδειγμα οι παρανομούντες έχασαν τα γουρούνια τους, φανερή αποκατάσταση της παρανομίας των Γαδαρηνών. Και σήμερα η παρανομία έχει κόστος ανθρώπινο,  ο άνθρωπος είναι υποτιμημένος σε αξία. Δεν έχει την αξία που πρέπει. Αξία έχει ότι φέρνει κέρδος. 

    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου