Λέξη Ελληνική. 1 Φιλία 2 Τιμή, είναι σχέση πνευματικής αγάπης, τον φίλο στον κίνδυνο τον γνωρίζεις, διότι συμμετέχει στον δικό σου κίνδυνο, τον μοιράζεται μαζί σου, άραγε σε αγαπά ως, άνθρωπο, και αυτή η συμμετοχή είναι απόδειξη φιλίας δηλαδή αγάπης. Αυτή η φιλία αναγνωρίζεται από το κοινό που την εκφράζει και την αποδίδει ως αμοιβή, και ως τιμή στον φιλότιμο άνθρωπο, στην φιλική σχέση ανθρώπου προς άνθρωπο, ανθρώπου προς την πατρίδα, στους Θεσμούς που υπηρετεί, κλπ. Τιμά πρώτα ο ίδιος τον εαυτό του, και δεύτερα τον τιμούν οι άνθρωποι. Αυτός είναι ο μισθός του φιλότιμου ανθρώπου. Πολλά φιλότιμα έργα παραμένουν άγνωστα διότι οι φιλότιμοι άνθρωποι κρύβουν την φιλότιμη πράξη, δεν την δημοσιεύουν.
Ο φίλος αποκαλύπτεται, δεν ανακαλύπτεται. Αποκαλύπτεται στις δυσκολίες της ζωής, στις οποίες φανερώνεται μόνος του. Δεν επιδιώκει ίδιο όφελος. Ο φίλος ο πραγματικός δοκιμάζεται στον χρόνο, διότι στην φιλία μπορεί να υπάρχει και ιδιοτέλεια. Η δοκιμασία στο χρόνο είναι η ηθική απόδειξη της φιλίας. Η κίνηση φιλίας λειτουργεί με κίνητρο την ανιδιοτέλεια, δεν έχει στόχο και σκοπό να αποκτήσει κάτι. Διά να διατηρηθεί χρειάζεται ανταπόκριση, αρχικά είναι 1 δώσε, δωρεάν προσφορά, 2 είναι πάρε δώσε, και 3 δώσε πάρε, δηλαδή συνεργασία, συμφωνία, άτυπη στο χρόνο και την πορεία της ζωής μας. Η φιλία προσθέτει δεν αφαιρεί, δεν απαιτεί, δεν αδικεί κλπ. Η φιλία είναι αλληλοπεριχώρηση, δηλαδή τα Δύο γίνονται Ένα. Είναι απρόβλεπτη η λήξη της φιλίας. Δεν γράφει ημερομηνία, έχει όμως ορθογώνιο μικρό κενό για να γραφτεί αν αύριο πρέπει. Ότι πληγώνει δεν είναι φιλία.
Είναι συναίσθημα εσωτερικό, με εξωτερική συμπεριφορά. Είναι εξωτερίκευση του μέσα, που το παρατηρούμε στις δια-ανθρώπινες σχέσεις. Είναι καθήκον και υποχρέωση υποχρεωτική. Είναι αξιοπρέπεια, λεβεντιά, διδαχή και παράδειγμα καθημερινό, στην καθημερινότητα των νέων, μέσα στο κοινωνικό ρεύμα-ποτάμι. Είναι νοητός τίτλος διάκρισης και τιμής που απονέμεται από τον κύκλο των ανθρώπων μικρής έκτασης στους Θεσμούς που εργάζονται οι φιλότιμοι άνθρωποι. Το φιλότιμο είναι έργο, ενέργεια που την εισπράττει ο άνθρωπος από τον φιλότιμο άνθρωπο. Από τον άνθρωπο προς τον άνθρωπο.Το φιλότιμο σου το αποδίδουν δεν το παίρνεις. Δεν είναι βραβείο ούτε μετάλλιο. Πολλοί κοινωνικοί φορείς αποδίδουν τιμές σε φιλότιμους ανθρώπους, καθώς και το Κράτος. Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε φιλότιμες ενέργειες ανθρώπων, αλλά δεν τις δημοσιεύουμε και μάλλον κακώς.
Οι γνωστοί μας είναι πολλοί, οι φίλοι μας είναι, μπορεί και ένας. Κάποιοι άλλοι λέγουν: γνωστούς έχω πολλούς, φίλον ούτε έναν. Όμως η όποια φιλία μπορεί να έχει ημερομηνία λήξεως, διότι δοκιμάζεται κάθε ημέρα στις φιλικές και διαπροσωπικές σχέσεις. Δεν φτάνουν οι αντοχές, του μέσα ανθρώπου. Συλλαμβάνει την καλή σκέψη, την καλή ενέργεια, την καλή πράξη, αλλά κάτι τον σταματά. Τον απωθεί η αυτο-θυσία. Τον θέλγει η ετερο-θυσία. Αντί να θυσιάσει τον εαυτό του θυσιάζει τον άλλον, ή τους άλλους. Η φιλία ωφελεί περισσότερο όταν την οδηγεί η πνευματική διάκριση. Τότε γίνεται φιλία διά βίου ζωής. Η φιλία είναι ανοιχτό βιβλίο για όλους, διότι θα χρειαστεί και να προσθέσουμε φίλους, μα και να αφαιρέσουμε, να διαγράψουμε. Ο άνθρωπος είναι πάντα τρεπτός, και άρα απρόβλεπτος, και ικανός για τα πάντα.
Φιλότιμο είναι ήθος, φιλότιμος άνθρωπος τιμά στο πρόσωπο του πλησίον και τον εαυτό του, φιλόχριστος φίλος του Χριστού ο άνθρωπος, φιλάνθρωπος φίλος του ανθρώπου, φιλόθρησκος φίλος της αποκεκαλημμένης πίστεως, φιλόπατρις φίλος της πατρίδας για την οποία θυσιάζεται, φιλόξενος προσφορά στον ξένο, φιλέλληνας η αναφορά είναι στον ξένον κλπ, όπως : φιλακόλουθος, φιλόαγνος, φιλάδελφος, φιλαλήθης, φιλάρετος, φιλόθεος, φιλόσοφος εντός της άνω σοφίας, του Θεού, φιλόζωος, φιλόκαλος, φιλήσυχος, φιλόλαος, φιλομαθής, φιλόπτωχος, φιλοπράγμωνας.
Από το Ευαγγέλιο λόγια. 1 Ο φίλος ημών Λάζαρος κεκοίμηται. 2 Ίδε πως εφίλει αυτόν, εννοεί τον Λάζαρον. 3 ....την ψυχήν αυτού θη υπέρ των φίλων αυτού. 4 Υμάς δε είρηκα φίλους. 5 Υμείς φίλοι μου εσταί. 6 Σίμων Ιωνά φιλείς με; απάντηση του Σίμωνα: Σύ γινώσκεις ότι φιλώ Σε.
Το πρώτο μάθημα της Πρώτης Γυμνασίου το 1963 στα αρχαία Ελληνικά άρχιζε με την φιλία. Τον πιστό φίλο στον κίνδυνο τον γνωρίζεις.
Αρνητική φιλοτιμία: φιλόπρωτος φίλος της κάθε πρωτιάς, πρωτοκαθεδρίας-βιτρίνας, φιλόκοσμος φίλος κάθε κοσμικού και κοσμικότητας, φιλόνικος φίλος της νίκης για κάθε ιδιοτελές συμφέρον, φιλήδονος φίλος κάθε υλικής απόλαυσης μέχρι κορεσμού του σώματος, φιλόδοξος φίλος χωρίς όριο, φιλόσοφος φίλος πέρα από το όριο μάθησης και γνώσης, φιλάργυρος φίλος χρημάτων και υλικών, φίλαυτος φίλος του εαυτού του υπέρ το δέον, φιλέρις, φίλος της έριδας και κάθε διαμάχης μεταξύ των ανθρώπων, φιλόλαλος ο πολυλογάς, φιλοκτήμονας φίλος της γης, κλπ, από τις πολλές σύνθετες λέξεις. Αρνητική ήταν η φιλία του Ιούδα με το: ον αν φιλήσω αυτός εστί, κρατήσατε αυτόν.
Νάτανε το φιλότιμο, ρούχο που [πάμφθηνα] να πουλιέται, ναταγοράζαν όλοι μας, να μάθουν πως φοριέται.
Όταν βγήκε το συγγνώμην χάθηκε το φιλότιμο, έλεγαν οι παλαιοί άνθρωποι του περασμένου αιώνα.
Αφιλότιμος είναι ο εσκεμμένα αδιάφορος στο καθήκον του, σε όποιον Θεσμό και να υπηρετεί. Του λείπει η φυσική διάκριση. Αφιλότιμος είναι ο ασέβαστος, αυτός που δεν σέβεται, και δεν πρέπει να του αποδίδεται σεβασμός. Ο χωρίς φίλους και χωρίς τιμή. Αναξιοπρεπής είναι αυτός δεν του πρέπει η αξιοπρέπεια.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης Γεώργιος Χόρτον έγραψε: Ο Έλλην πολιτικός [ο α φιλότιμος] είναι ικανός να προχωρήσει ακόμα και εις θυσίαν της χώρας του [ο α φιλότιμος] και πολλών ανθρωπίνων ζωών, [ο α φιλότιμος] αρκεί να διατηρήσει το κόμμα του εις την εξουσίαν [ο α φιλότιμος] έστω και διά ολίγας ημέρας!!! [ο α φιλότιμος].
Αν η α φιλοτιμία ήταν αυτή τον περασμένο αιώνα, σκέψου και απόρησε φίλε μου, αν υπάρχει σήμερα, έστω και ελάχιστο δείγμα φιλοτιμίας των πολιτικών. Φιλότιμες εξαιρέσεις λεκτικές υπάρχουν, πρακτικές και έργου, μάλλον δεν υπάρχουν. Διότι η κομματική, ή μάλλον η κομματικοποιημένη πολιτική φιλοτιμία, είναι πάθος, είναι υποκριτική τέχνη και άρα πάντα βλαπτική.
Ο α-φιλότιμος είναι πανούργος, α-πρόβλεπτος, αν-ειλικρινής, κλπ. Με εκτίμηση και σε άλλες γνώμες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου