ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΉ ΤΟΥ ΑΣΏΤΟΥ. ΛΟΥΚΆΣ Κεφάλαιο [ΙΕ], στίχος [11-32]. Παραβολικά ο Χριστός είπε για τον Πατέρα που είχε δύο γιούς. Ο Θεός Πατέρας δεν έχει μόνο 2 γιούς αλλά πολλούς. Στους 2 αυτούς γιούς αντιστοιχούν εκατομμύρια και βάλλε.
Α] Ο νεώτερος γιος όταν αισθάνθηκε ότι μεγάλωσε πλέον, αφού πήρε τη ζωή του στα χέρια του όπως λέμε, είπε στον πατέρα του: πάτερ δος μοι το επιβάλλον μέρος της ουσίας = πατέρα δώσε μου ότι που ανήκει. Δηλαδή σαν τελεσίγραφο, διάλογο δεν δεχότανε, την απόφαση αυτή ήτα απόλυτος, κάθετος, καμία διαβούλευση, ανέλαβε όλη την ευθύνη μόνος του.
Ως κληρονόμος του αναλογούσε όχι μόνο κάποια αναλογία σε ποσοστά, αλλά ακόμη και όλη η περιουσία, αν δεν είχε άλλον αδελφό, ή μπορούσε και να πέθαινε ο αδελφός του, η δε περιουσία θα ήταν όλη δική του. Ο πατέρας που έχει υλική περιουσία, υλική θα δώσει στα τέκνα του. Ο πατέρας εδώ στην παραβολή είναι ο Θεός Πατέρας, που Έχει αφήσει και πνευματική περιουσία. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς δεν έγραψε περιουσία αλλά ουσία, αφήνοντας σε εμάς να καταλάβουμε [αν μπορούμε να διακρίνουμε ουσία από ουσία] κάτι περισσότερο, κάτι παραπάνω, κάτι ανώτερο, κάτι πνευματικώτερο κλπ.
Η ουσία ως λέξη είναι με πνευματικό περιεχόμενο, και σε ενικό και σε πληθυντικό. Δεν είναι μυστικό, ούτε απόρρητο. Είναι κάτι ά νοιχτό. Ας το πούμε άνυχτο, δηλαδή χωρίς νύχτα, αλλά πάντα φως. Ο εαυτός μας ουσία είναι. Οι ψυχοσωματικές δυνατότητες ουσία είναι. Αυτές οι δυνάμεις του ασώτου συνάχτηκαν σαν σε συνεδρίαση και εξωτερικεύτηκαν ως ενέργειες και πράξεις, που πρότειναν στον άσωτο να αποδημήσει εκτός οικίας, να πάει εκεί που είναι άγνωστος, [ώστε να μην τον βλέπουν, όπως την νύχτα, και να μην τον γνωρίζει κανένας] διότι στο περιβάλλον του πατέρα του, το αποφασισμένο πρόγραμμα ζωής που επέλεξε δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Νεωτεριστής, δικαιωματιστής, και βάλλε ο μικρός γιος κλπ. Δηλαδή διαχρονικός, έως και σήμερα.
Η λέξη ουσία δεν περιορίζεται σε στενότητες ερμηνευτικές, έχει βάθος, ύψος και πλάτος. Για το άσωτο την πνευματική ουσία την κατείχε ήδη [ως νόμιζε] στο 100%, από την δε υλική κατείχε το 0%, αφού ανήκε όλη στον πατέρα του, άρα για αυτήν κόπτονταν να πάρει από τον πατέρα του, η οποία θα το απελευθέρωνε ως νόμιζε από τα δεσμά και την αιχμαλωσία από τον πατέρα του. Η συμπεριφορά του απέδειξε ότι, από καιρό ο άσωτος είχε διαρρήξει τις σχέσεις με τον πατέρα του.
Ο πατέρας ως ανώτερος δεν πρότεινε διαβούλευση, διάλογο κλπ, και ως δίκαιος άνθρωπος δέχτηκε την επιλογή και απόφαση του γιου του, και τακτοποίησε την μεταβίβαση της αναλόγου περιουσίας στον γιό του, την οποία και παρέδωσε. Χαρούμενος τώρα ο γιος, όπως κάνουν πολλοί γιοί και πολλές θυγατέρες.
Β] Απεδήμησεν εις χώραν μακράν. Αναχώρησε σε μακρινή χώρα. Είχε στα χέρια του και ουσία/περιουσία, υλική, και ουσία/περιουσία, ηθικο-πνευματική. Εκεί εγκλιματίστηκε με το περιβάλλον το καινούργιο της χώρας.
Γ] Εκεί [υστερούμενος από διδαχή και εμπειρίες], διεσκόρπισεν αυτήν [ουσίαν] ζων ασώτως. Μη φειδόμενος [μην υπολογίζοντας έξυπνα] αυτήν [την ουσίαν] την επένδυσε βλαπτικά και ζημιογόνα και την έχεσε όλη.
Δ] Να όμως που, εις την χώραν εκείνην λιμός ισχυρός εγένετο. η Λιμός έγινε στην Αίγυπτο επί του Ιωσήφ. Λιμός έγινε το 1940-1941 στην Ελλάδα που στην Αθήνα απέθαναν χιλιάδες και όχι μόνο. Έχουμε μεγάλους και διαρκείας λιμούς στην ιστορία καταγεγραμμένους.
Ε] Ήρξατο υστερείσθαι κάθε αγαθού ο άσωτος και όχι μόνο αυτός, καθώς και οι πολίτες της χώρας εκείνης. Η περιουσία που είχε ήδη σώθηκε, άρα την τον περίμενε τον άσωτο. Αδυναμία, άρα αιχμαλωσία, εξάρτηση και συμφωνία με ότι θα τον βοηθήσει να επιβιώσει. Θυμάστε με τα λεγόμενα λοκ ντάουν πως περνούσαν οι Έλληνες που είχαν κάποια οικονομική δυνατότητα, σκέψου εκείνοι που δεν είχαν αυτή την οικονομική [δηλαδή μηδενική] δυνατότητα. Πάμε παρακάτω.
Ζ] Εκολλήθη ενί των πολιτών της χώρας εκείνης. Η χώρα εκείνη κατοικούνταν από πολίτες διεφθαρμένους, άδικους, εκμεταλλευτές, κλπ δηλαδή όλες οι κατηγορίες και οι ποικιλίες κακοποιών και εμπαθών ανθρώπων. Αυτή η χώρα [ή χώρες] μάλλον είναι γνωστή στους Έλληνες. Οι εργασίες είναι αντικανονικές, άδικες, ανθυγιεινές, πονηρές, αμαρτωλές κλπ, που προκαλούν πόνο, στεναχώρια, αλκοολισμό, θλίψη, μελαγχολία, εξαρτήσεις, απογοήτευση, αύξηση των παθών, θυμό, οργή, εκδίκηση, συγκρούσεις, απάτες, κάθε είδους βίας, φόνους, σκέψεις αυτοκτονίας κλπ.
Η] Η πτώση του ασώτου συνεχίζεται. Εκείνος ο πολίτης που ήταν κολλητός του ασώτου, έπεμψεν αυτόν εις τους αγρούς αυτού βόσκειν χοίρους. Διεφθαρμένος πολίτης, σημαίνει βασικά, α μ α ρ τ ω λ ό ς ά ν θ ρ ω π ο ς, [άνθρωπος όχι του Θεού, αλλά άνθρωπος του Διαβόλου], διεφθαρμένη εργασία είχε στην διεφθαρμένη χώρα που ζούσαν. Διεφθαρμένη δουλεία διεφθαρμένο εισόδημα. Δίκαια πράγματα. Όλοι διεφθαρμένοι. Όλοι ά σ ω τ ο ι. Αυτή η χώρα φαίνεται πως είναι όχι μακριά αλλά κοντά μας, λες και μοιάζει με την Ελλάδα των ημερών μας. Ας πάμε και πιο παρακάτω.
Θ] Εδώ παρατηρούμε το την πτώση, το κατάντημα, και τον εξευτελισμό!!! του ανθρώπου ο οποίος πλάστηκε κατ' εικόνα Θεού και ομοίωση. Αν είναι δυνατόν και όμως δυστυχώς, έτσι είναι. Ο άνθρωπος να κατοικεί με τα γουρούνια, να κυλιέται στην λάσπη των γουρουνιών, να τρώγει την τροφή των γουρουνιών!!!! κλπ. Τελικά να γίνεται όμοιος με τα άλογα τετράποδα ζώα!!!!.
Αυτή είναι η πτωτική πορεία και το πρώτο μέρος από την ζωή του Ασώτου. Όσα και να γραφούν για την παραβολή του Ασώτου δεν επαρκούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου