Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Η ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ



Να η ευκαιρία να ξαναγεννηθής αληθινά
Με την επέτειο  της γέννησης του Χριστού

    Ο  Χριστός είπε στον κρυφό μαθητή του Νικόδημο για να καταλάβη το νόημα της πνευματικής γέννησης και της βασιλείας του Θεού. Αλήθεια σου λέγω, εάν ο άνθρωπος δεν γεννηθή άνωθεν, [εμείς είμαστε γεννημένοι κάτωθεν, από τον υλικό κόσμο], εννοούσε πνευματικά, δεν μπορεί να ιδή την βασιλεία του Θεού. Δεν το κατάλαβε ο Νικόδημος και ρωτάει τον Χριστό. Πως μπορεί να γεννηθή ένας γέροντας σαν και εμένα διδάσκαλε; Μήπως μπορεί για δεύτερη φορά να μπει στην κοιλιά της μάνας του, [αν είναι στη ζωή], και να ξαναγεννηθή; 
   Αυτό ο άνθρωπος το κατορθώνει διά του  βαπτίσματος. Βυθίζεσαι στην κοιλιά της μητέρας κολυμβήθρας-εκκλησίας που χωράς όσο μεγάλος και αν είσαι. Έτσι βγαίνεις νεογέννητος και σωματικά και πνευματικά. Το γεννημένο από σάρκα Νικόδημε του λέγει ο Χριστός είναι σάρκα, το δε γεννημένο από πνεύμα είναι πνεύμα. Μη σου φαίνεται καθόλου περίεργο Νικόδημε, είναι πολύ εύκολο, αυτό που για εσένα είναι δύσκολο. 
   Άκουσε αδελφέ πως γίνεται αυτό. Οι Πατέρες έχουν μία συνταγή για να ξαναγεννηθούμε πολύ έξυπνη και εύκολη, αν είσαι φίλε μου και εσύ έξυπνος μπορείς να την τηρήσης και να κερδίσης την βασιλεία του Θεού χωρίς  κόστος. Άκουσε λοιπόν. Θα σβήσης το παρελθόν, όπως κάνει ο μαθητής στον πίνακα της τάξης του στο σχολείο που σβήνει τα προηγούμενα που έγραψε. Έτσι και εσύ άνθρωπε θα ξεχάσης το χθες δηλαδή την προηγούμενη ζωή σου, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα που το λέγουν οι Πατέρες μεταμέλεια, μετάνοια και εξομολόγηση. 
   Σβήνεις από τον μουντζουρωμένο πίνακα όλα τα λάθος γινόμενα. Θα ειπής στον εαυτό σου ότι σήμερα ξεκινάς τη ζωή σου και ότι είναι  η πρώτη σου ημέρα στον κόσμο. Χωρίς να πληρώσης, ξεφορτώνεσαι όλα τα μπάζα και την σαβούρα που κουβαλάς τόσα χρόνια. Έτσι κατορθώνεις να γυρίσης πίσω στο μηδέν, νοητικά βέβαια, στην κοιλιά της μητέρας σου, και αυτόματα γίνεσαι ένα βρέφος, χωρίς το παρελθόν το οποίο σε βαραίνει. Κάπως έτσι θεωρητικά-νοητικά ξαναγεννιέσαι. Αρχίζεις σιγά σιγά λοιπόν να κάνεις τα πρώτα βήματα, ακούς τις πρώτες κουβέντες, βλέπεις τις πρώτες συμπεριφορές των ανθρώπων και τις κινήσεις, παρακολουθείς τους στόχους των, τις επιλογές τους, κλπ, ενώ συλλαμβάνεις τα αποτελέσματα πόσο ωφέλιμα ή ζημιογόνα είναι, διότι έχεις τώρα ηλικία, γνώση και εμπειρίες ζωής. 
   Θα πιστέψης και θα δεχθής και θα συμφωνήσης ότι με όλα γύρω σου έχεις την πρώτη επαφή και επικοινωνία.  Δεν έχεις καθόλου δική σου σκέψη, γνώμη,  επιλογή, ούτε απόφαση   που να συμφωνεί με τον χθεσινό και παλιό εαυτό σου. Θα τρώγεις και θα πίνεις όποια πνευματική τροφή σου δίνει ο Χριστός διά μέσου των Πατέρων και της Εκκλησίας. Την κάθε επίδραση θα την δέχεσαι σαν πρώτη φορά. Θα αντιδράς όμως και θα τοποθετείσαι σαν πρώτη φορά. Όχι όπως είχες την συνήθεια, βιαστικά, αυτόματα, εγωϊστικά, πεισματικά, εκδικητικά κλπ. Ο παλιός εαυτός θα βιάζεται να πάρη θέση. Εσύ δεν πρέπει να παρασυρθής. Την παλιά γνώση και την εμπειρία θα την χρησιμοποιήσεις τώρα μεθοδικά και έξυπνα
   Δεν θα κυοφορηθείς στην κοιλιά της μητέρας σου πράγμα το οποίο είναι αδύνατο, αλλά στην κοιλιά της άλλης μητέρας, της Εκκλησίας του Χριστού εν μέσω χριστιανών. Αυτή η άλλη μητέρα θα σε ξαναγεννήση και θα σου δώση την νέα ανατροφή και διατροφή και την υλική τροφή, μα ιδίως την πνευματική, την οποία αν θέλεις να αναγεννηθείς θα πρέπει αν είσαι έξυπνος, να την τηρήσης κατά γράμμα.  
   Θα λέγεις σε όλα: να είναι ευλογημένο. Μην σκέπτεσαι να κάνης επιλογές, γιατί δεν είσαι στο παζάρι για να επιλέξεις εσύ όποια φρούτα θέλεις.  Έτσι απλά και φθηνά έχει ο κάθε ένας άνθρωπος την δυνατότητα εκτός ηλικίας να ξαναγεννηθή  και να βελτιώση το όλο λάθη παρελθόν και να κερδίση πάρα πολύ φθηνά ή μάλλον τζάμπα την ευτυχία της πραγματικής ζωής και ετούτης και της άλλης. 
   Αναγνώρισε φίλε μου τα λάθη σου, αφού είναι πλέον άχρηστα, είναι για πέταμα, δώστα στον «παλιατζή» Χριστό, εκείνος ήλθε να του δώσεις το παλιό εαυτό σου και να σου δώσει τον καινούργιο. Αλλιώς είσαι άνθρωπος χωρίς Νου. Αμήν.  Ιανουάριος  2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου