Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

ΌΧΛΟΣ.

   ΌΧΛΟΣ ονομάζεται πλήθος, ή σύνολο πρώτον ανθρώπων, και δεύτερον ζώων, πτηνών, εντόμων και λοιπών οργανισμών με ζωή.  

   Όχλος είναι ποσότητα ανθρώπινης τυφλής μάζας, χωρίς γνώση πορείας, στην γη που, ούτως ή άλλως βρέθηκε να υπάρχει.

   Ο όχλος είναι φαινόμενο καθοδηγούμενο από άνθρωπο που κατευθύνει ανθρώπους, προς το δικό του συμφέρον, αλλά και εκείνος που τους κατευθύνει, κατευθυνόμενος από άλλον ή άλλους είναι.  Τα εθελοντικά ή εξαγορασμένα μέλη του όχλου,  είναι πνεύματα μειωμένης γνώσης; ευκολόπιστα; χωρίς αρχές; παρασυρόμενα; δεν έχουν δική τους σκέψη; χωρίς συνείδηση; χωρίς στόχο ζωής; χωρίς μηχανισμό αξιολόγησης; κλπ, δηλαδή άνθρωποι της προχειρότητας, των ενστίκτων και εξαγοραζόμενοι αντί πινακίου φακής θα λέγαμε. Είναι από άγνοια, πλανεμένα,  εκβιαζόμενα, αξαγορασμέμα, απατημένα. Μπορεί να είναι και εν γνώσει τους οχλο-ποιημένοι.  Είναι πάντως υποβαθμισμένη κοινωνία ανθρώπων με πορεία προς τα κάτω. Σμικρύνει αρχές, αξίες, λογική, ηθική, κλπ, και μεγεθύνει  ότι του υποσχέθηκε ο οργανωτής. Είναι μάλλον κατώτεροι άνθρωποι, άβουλοι, παράλογοι, ετεροκίνητοι, αξιολύπητα ανθρωπάκια κλπ. Εμφανίζονται όμως δυναμικά και καταστροφικά προς καιρόν, δηλαδή σαν μίας χρήσεως. Μικροί στρατολογημένοι όχλοι από το σύστημα, μετάλλαξαν κινητοποιήσεις σοβαρές με αρχές και αξίες. Εισχώρησαν μέσα και τα δικά τους έργα τα χρέωσαν σε εκείνους προκειμένου να τους υποβαθμίσουν. Είναι βιασμένοι άνθρωποι που αποστέλλονται να βιάσουν. Σήμερα μόνο στα σχολεία βλέπει Βία το δήθεν Δημοκρατικό σύστημα.  Το παρακράτος είναι στρατολογημένος όχλος που μεταδίδει τον ιό στο σύνολο.  Οι δηλωμένοι [και όχι μόνο] και οι οπαδοί των κομμάτων [με κάρτα ή ταυτότητα] είναι όχλος. Είναι άνθρωποι χωρίς βούληση, καιροσκόποι που εξαγοράζονται εύκολα, και δεν έχουν ίδια σκέψη, κρίση, στόχο ζωής κλπ. Είναι ξεπεσμένο και παρικμασμένο σύνολο ανθρώπων, ή ομάδων ή ακόμη και ενός έθνους στην πλειοψηφία του. 

   Από το Ευαγγέλιο γνωρίζουμε ότι οι Ιουδαίοι που σταύρωσαν τον Χριστό ήταν μικρός στρατολογημένος και καθοδηγούμενος όχλος. Οι κινήσεις του κάθε όχλου καταλήγει σε παρακμή και τελικά καταστροφή του συνόλου των ανθρώπων. Μόνο ένα μικρό ποσοστό παραμένει ακλόνητο σε Αρχές και Αξίες. Ο Όχλος μόνο γκρεμίζει και καταστρέφει ότι το καλλίτερο. Στο σημείο αυτό έφτασε ο δήθεν πολιτισμένος κόσμος. Θα δούμε και χειρότερα, έρχονται. 




 

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

H ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ.

    Ήταν δύο φιλενάδες. Μία ήταν μέλος της Εκκλησίας [ευσεβής] και μία [αδιάφορη] ήταν μέλος του κόσμου. Η κοπέλα της Εκκλησίας είπε στην φίλη της: στις 17 Ιουλίου θα πάω στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στο Νησί, θέλεις να έλθεις και εσύ; Ναι είπε η κοπέλα, θα έλθω να κάνω και μπάνιο, ωραία θα είναι, το θέλω.      Μετά τον εσπερινό η ευλαβής κοπέλα πήγε να εξομολογηθεί. Ή κοσμική κοπέλα περίμενε στο προαύλιο. 

   Σε λίγο ήλθε μία κοπέλα ντυμένη μοναχή την πλησίασε και της λέγει: Κοπέλα μου έρχεσαι για λίγο στην κουζίνα να με βοηθήσεις να πλύνουμε πιάτα και ποτήρια μια και έχουμε πολλές επισκέψεις; Βεβαίως λέγει η κοσμικιά κοπέλα από την Αθήνα. Πλένοντας τα πιάτα λέγει η μοναχή στην κοπέλα από την Αθήνα: εσύ εξομολογήθηκες; όχι δεν έχω κάτι να πω.  

   Μα εσύ πηγαίνεις σε χαρτορίχτρες, καφετζούδες, ταρώ, κλπ, ξέρεις εσύ. Την έκτρωση που έκανες και το κρατάς μυστικό; Μήπως πρέπει και εσύ να εξομολογηθείς;  Σε λίγο η Αθηναία κοπέλα άρχισε να δακρύζει και λέγει στην μοναχή: εσύ ποια είσαι κυρία; διότι είχε άγνοια συμπεριφοράς στο χώρο των μοναστηριών.  Εγώ είμαι ανεψιά του Γέροντα και μένω εδώ κοντά. 

   Η ευσεβής φίλη της αφού τελείωσε την εξομολόγηση, αναζήτησε την φίλη της και την βρήκε στην κουζίνα. Εν το μεταξύ η μοναχή χάθηκε. Τότε λέγει η κοσμική κοπέλα. Που είναι καλέ ο πνευματικός να πάω και εγώ να εξομολογηθώ; Η φίλη της την οδήγησε στον γέροντα και εξομολογήθηκε. Στο τέλος λέγει στον Γέροντα. Πάτερ γνώρισα και την ανεψιά σας.  Ωχ πάλι ήλθε η Αγία στην μνήμη της δόξα σοι ο Θεός.  Ήταν η Αγία Μαρίνα.